Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/70441/fizikas-nusprende-issiaiskinti-kas-nutiktu-jei-zeme-prarytu-juodoji-skyle/spausdinti/

Fizikas nusprendė išsiaiškinti, kas nutiktų, jei Žemę prarytų juodoji skylė

Publikuota: 2019-11-08 09:30
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Naujas internetinis įrankis apskaičiuoja, kokio masto destrukciją pasėtų Žemės ir juodosios skylės susidūrimas.

© NASA nuotr.
Taip, mokslininkų įsivaizdavimu, vyksta rentgeno spindulių žybsnio iš juodosios bedugnės procesas: iš pradžių vainikas prisitraukia prie bedugnės, o vėliau, intensyviai skleisdamas Rentgeno spindulius, šauna tolyn pagal sukimosi ašį
© NASA nuotr.

Šiam įrankiui duotas ir labai tinkantis pavadinimas: „Juodosios skylės susidūrimo skaičiuoklė“ (Black Hole Collision Calculator). Ji nustato, kiek juodoji skylė išsiplėstų ir kiek energijos ji išleistų, jei absorbuotų Žemę ar bet kurį kitą objektą – skaičiuoklė yra visiškai pritaikoma, praneša Space.com. Jei smalsu, patys galite išbandyti šią skaičiuoklę.

Šį makabrišką, tačiau įdomų įrankį sukūrė fizikas Álvaro Díez. Pats įrankis yra patalpintas skaičiuotuvų duomenų bazės projekte „Omni Calculator“.

Remiantis fiziko sukurtos skaičiuoklės skaičiavimais, Žemę prarijusi juodoji skylė išleistų maždaug 55 kvintilijonus kartų didesnį energijos kiekį, nei yra kasmetinis planetos sunaudojamas energijos kiekis.

Bet net ir toks mums destruktyvus įvykis juodajai skylei būtų tik lengvas užkandis – supermasyvios juodosios skylės horizontas išsiplėstų sąlyginai nedaug.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!