Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/70420/kompiuterine-mikroschema-vyro-smegenyse-turi-padeti-iveikti-priklausomybe-nuo-narkotiku/spausdinti/

Kompiuterinė mikroschema vyro smegenyse turi padėti įveikti priklausomybę nuo narkotikų

Publikuota: 2019-11-06 21:17
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Pirmojo eksperimentinio bandymo metu į vyro smegenis implantuota mikroschema turi jam padėti įveikti priklausomybę nuo narkotikų. Vyras JAV tapo pirmuoju žmogumi, kuris išbandys naująją technologiją.

Mikroschema ir elektrodai siųs impulsus į vyro smegenis, kad malšintų potraukį narkotikams. Vėliau technologija bus išbandoma su dar trimis žmonėmis, skelbia Vakarų Virdžinijos universitetas.

Mikroschemos implantacija / Vakarų Virdžinijos universiteto nuotr.
Mikroschemos implantacija / Vakarų Virdžinijos universiteto nuotr.

Nors apie kompiuterines mikroschemas žmogaus smegenyse sukurtas ne vienas fantastinis filmas, kol kas tokia technologija išbandyta tik su Parkinsono liga sergančiais pacientais. Elektriniai signalai slopina pacientų drebulį, technologija naudojama ir epilepsijos priepuoliams slopinti.

Vakarų Virdžinijos universiteto mokslininkai nusprendė, kad kompiuterinis lustas smegenyse gali padėti kovoti su priklausomybėmis. Technologija veikia tam tikrus smegenų regionus, tam tikro dažnio elektriniai impulsai sustiprina pozityvias smegenų bangas ir slopina žalingus signalus.

Didžiausias tokios implantacijos pavojus yra infekcija. Be to, ne visais atvejais pavyksta tiksliai lustą implantuoti ten, kur planuojama. Šis eksperimentinis būdas išbandomas tik su nuo narkotinių medžiagų priklausomais žmonėmis, kuriems nepadėjo kitoks gydymas.

Pirmasis žmogus, kuriam bus implantuota mikroschema, nuolatos vartojo opioidus, ne kartą vos nemirė perdozavęs narkotinių medžiagų. Jis yra 33 metų amžiaus.

Praėjusiais metais ta pati mokslininkų komanda išbandė šią technologiją gydydama Alzheimeriu sergančius pacientus. Tiesa, kol kas rezultatai, ar metodas padėjo pristabdyti atminties netekimo procesus, kol kas neskelbiami.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!