Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/70320/specialus-ereliu-sms-tarifas-rusijos-mokslininkai-is-migruojanciu-ereliu-sulauke-itin-brangiu-zinuciu/spausdinti/

Specialus erelių SMS tarifas: Rusijos mokslininkai iš migruojančių erelių sulaukė itin brangių žinučių

Publikuota: 2019-10-30 18:07
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Grupė Rusijos mokslininkų socialiniame tinkle pranešė, kad iš telekomunikacijų bendrovės sulaukė sąskaitos, kuri privertė išpūsti akis. Pasirodo, mokslininkams teks paploninti pinigines, nes jų stebimi ereliai užklydo ten, kur ryšio paslaugos yra itin brangios.

Specialus erelių SMS tarifas: Rusijos mokslininkai iš migruojančių erelių sulaukė itin brangių žinučių
Asociatyvi nuotr.

Mokslininkai iš Novosibirsko socialiniame tinkle parašė, kad stebėdami stepinius erelius Aquila nipalensis jie naudojo sekiklius, kurie mokslininkams automatiškai siųsdavo SMS žinutes.

Atšalus orams, paukščiai pakėlė sparnus ir išskrido ieškoti šiltesnio prieglobsčio. Natūralu, kad kartais jie skrisdavo virš tokių teritorijų, kur mobilusis ryšys neveikia. Mokslininkai tai žinojo, tačiau pamanė, kad žinutes gaus, kai paukščiai sugrįš į Rusijos teritoriją.

Visgi ereliai pasiekie Iraną ir Pakistaną, o iš ten siųsti SMS žinutes yra gana brangus malonumas. Vidutiniškai viena žinutė kainavo apie 80 euro centų, o per tą laiką, kai paukščiai buvo zonoje, kur neveikė telefono ryšys, žinučių susikaupė ne vienas šimtas. Vadinasi, mokslininkai turės sumokėti didelę pinigų sumą, kuri nebuvo įtraukta į paukščių stebėjimo biudžetą.

Reikėjo suktis iš padėties, todėl tyrėjai nusprendė pasinaudoti sutelktinio finansavimo platformomis. Jiems pavyko surinkti didžiąją dalį reikalingos sumos, be to, prisidėjo ir Rusijos operatorius „Megafon“. Jis pritaikė nuolaidas ir sukūrė specialų tarifą žinutėms, kurias ateityje siųs ereliai.

Stepinių erelių patelės yra didesnės nei patina ir gali sverti nuo 2,3 iki 3,9 kilogramo. Jų sparnų plotis gali būti iki 2 metrų. Paprastai jie veisiasi pietų Rusijos ir Centrinės Azijos stepėse, tačiau žinoma, kad didžiąją metų dalį jie migruoja į Afriką, Arabijos pusiasalį ir Pietų Aziją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!