Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/70243/grauziku-vairavimo-mokykla-mokslininkai-teigia-kad-vairuodamos-automobilius-ziurkes-atsipalaiduoja/spausdinti/

Graužikų vairavimo mokykla: mokslininkai teigia, kad vairuodamos automobilius žiurkės atsipalaiduoja

Publikuota: 2019-10-24 13:18
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Įlipate į savo automobilį ir pradedate klausytis mėgstamos muzikos. Nuvažiuojate iki parduotuvės ir nusiperkate skanėstą. Grįžtate namo. Ar ši kelionė jus nuramino? O galbūt vairavimas ir toliau kelia stresą. Žiurkės išmoko vairuoti mažus automobilius ir su jais nuvažiuoti iki maisto. Klausimas – kodėl mokslininkai atliko tokį eksperimentą?

Vairuojančios žiurkės / Richmondo universiteto nuotr.
Vairuojančios žiurkės / Richmondo universiteto nuotr.

Richmondo universiteto mokslininkai teigia, kad toks aplinkos pokytis pagerino kognityvinius žiurkių gebėjimus, o vairuoti išmokusios žiurkės vėliau geriau atliko ir sudėtingesnes užduotis. Dar daugiau, vairavimas leido joms atsipalaiduoti ir sumažino patiriamą stresą.

Žurnale „Behavioral Brain Research“ rašoma, kad žiurkėms buvo sukurta unikali graužikų valdoma transporto priemonė, pagaminta iš plastikinio indelio, kuris buvo pritvirtintas ant elektra varomų ratų, kad jos galėtų judėti į priekį arba pasukti į šoną paliesdamos vario strypą.

Tai yra gana sudėtinga užduotis graužikams, ji reikalauja gerų aplinkos pažinimo, motorinių įgūdžių, kurių jie paprastai neįgytų. Visgi po tam tikrų treniruočių graužikai sugebėjo sėkmingai įveikti siaurą kelią skanaus atlygio link. Geriausi vairuotojai buvo palepinti saldžiais grūdais.

Mokslininkė Kelly Lambert teigė, kad eksperimentas patvirtino, jog iki tam tikro lygio galima pagerinti žiurkių gebėjimus. Pasak jos, kuo sunkesnes užduotis žiurkės išmoksta atlikti, tuo lengviau joms sekasi išmokti kažką naujo. Tai tarsi įrodo, kad smegenis gali pakeisti ir formuoti įvairios patirtys.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!