Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/70180/ismaniuju-telefonu-ir-tv-ekranai-gali-buti-ankstyvo-zmogaus-senejimo-priezastis/spausdinti/

Išmaniųjų telefonų ir TV ekranai gali būti ankstyvo žmogaus senėjimo priežastis

Publikuota: 2019-10-20 18:22
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Sugedo.lt
Inf. šaltinis: Sugedo.lt

Nūnai žmones supa daugybė prietaisų su dideliais ekranais, kurių dėka patogu vartoti įvairų turinį. Tačiau mokslininkai mano, kad skaitmeninis pasaulis turi tamsiąją pusę – remiantis naujo tyrimo rezultatais tvirtinama, jog aktyvi sąveika su prietaisų ekranais gali pagreitinti vartotojų smegenų senėjimą.

Išmaniųjų telefonų ir TV ekranai gali būti ankstyvo žmogaus senėjimo priežastis

Oregono universiteto tyrėjai paskelbė rezultatus eksperimento, kurio metu buvo tiriamas mėlynos šviesos spektro poveikis regos receptoriams ir smegenų ląstelėms. Bandymams buvo pasirinktos drozofilos muselės, kurių ląstelių mechanizmų vystymasis yra panašus į žmogaus.

Tiriamieji buvo veikiami mėlynos šviesos skleidžiamos to paties tipo diodų, kurie naudojami vartotojų planšetiniuose kompiuteriuose ir išmaniuosiuose telefonuose. Remiantis tyrėjų ataskaita teigiama, kad spinduliavimo poveikis sutrumpino musių gyvenimą, be to buvo užfiksuoti regos organų ir neuronų pažeidimai. Neigiamas poveikis pastebėtas net genetiškai modifikuotoje kontrolinėje grupėje, kuri neturėjo regos receptorių.

Mokslininkai taip pat primena, kad mėlynos šviesos poveikis sutrikdo žmogaus paros ritmą, o tai gali sukelti miego sutrikimus ir problemas su hormonais. Norint apsisaugoti nuo šio spektro, jie rekomendavo naudoti akinius su geltonais lęšiais ir naudoti įtaisus, kurie turi neigiamos spinduliuotės filtravimo funkciją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!