Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69991/mokslininku-patobulinti-koju-protezai-leido-vel-pajusti-kojas/spausdinti/

Mokslininkų patobulinti kojų protezai leido vėl pajusti kojas

Publikuota: 2019-10-05 14:15
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Nors galūnių protezai nuolatos tobulinami, tačiau jie vis dar apsunkina žmonių, netekusių galūnių, judėjimą. Žmonės bijo nukristi, kojų protezai dažnai yra nepatogūs, todėl žmonės jų atsisako ir sėdasi į neįgaliojo vežimėlį. Tiesa, naujausias mokslininkų eksperimentas rodo, kad situacija gali greitai pasikeisti, o nervų stimuliavimas leis vėl pajusti kojas.

Unikalaus protezo bandymai / Fredericos Barberi nuotr.
Unikalaus protezo bandymai / Fredericos Barberi nuotr.

Žurnale „Science Translational Medicine“ skelbiama, kad mokslininkų sukurti protezai jau gali stimuliuoti kojos nervus, o protezo savininkas jaus, kai jo dirbtinis kelias ar pėda bus liečiamos. Mokslininkai teigia, kad tokių pojūčių atkūrimas padės judėti, nes žmogus geriau jaus paviršių nelygumus, o dirbtinę galūnę smegenys suvoks kaip tikrą kūno dalį.

Patobulintuose protezuose ties keliu ir pėda įmontuoti jutikliai, sukuriantys pusiausvyros ir slėgio pojūčius, kuriuos į nervus perduoti padeda elektrodai, chirurginiu būdu implantuoti į koją.

Eksperimento metu trys dalyviai išbandė protezą. Su juo jie galėjo gana greitai lipti laiptais ir judėti per kliūčių ruožą. Be to, jie pajautė, kada buvo liečiama jų dirbtinė koja, net tada, kai buvo užrištos jų akys, o ausys užkimštos garsą izoliuojančiais ausų kamštukais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!