Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69983/elektronines-cigaretes-turi-nematoma-trukuma-apie-kuri-turite-zinoti/spausdinti/

Elektroninės cigaretės turi nematomą trūkumą, apie kurį turite žinoti

Publikuota: 2019-10-04 17:26
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Naujos elektroninės cigaretės dažnai turi didesnius rezervuarus ir galingesnes baterijas. Tai leidžia bet kuriuo metu išsitraukti tokį prietaisą ir parūkyti. Tačiau Kalifornijos universiteto mokslininkai teigia, kad tokio tipo elektroninės cigaretės turi vieną nematomą trūkumą – jų aerozoliuose slepiasi metalai.

Elektroninės cigaretės vis dažniau kritikuojamos dėl jų poveikio sveikatai. Problema ne tik tame, kad jos gali sukelti įvairias ligas ir taip pat kenkia plaučiams ir net nervų sistemai, bet ir žmonių nesupratime, jog tai taip pat yra žalingas įprotis. Nors elektroninės cigaretės padeda atsikratyti tradicinių rūkalų, pačios jos irgi gali pridaryti žalos.

Elektroninės cigaretės turi nematomą trūkumą, apie kurį turite žinoti: kokių pavojingų medžiagų aerozoliuose aptiko mokslininkai

Tokios naujoviškos elektroninės cigaretės su didesniais užpildų rezervuarais ir galingesnėmis baterijomis prieinamos nuo 2013 metų. Tokių rūkalų entuziastams šie prietaisai patinka dėl jų patogumo – didesniame rezervuare telpa daugiau skysčio, o aukštesnės įtampos komponentai leidžia užsirūkyti bet kuriuo metu. Tačiau mokslininkai dabar teigia, kad ta aukštesnė įtampa aerozolį praturtina ne tik aromatu bei skoniu, bet ir švinu, nikeliu, geležimi ar variu. Šie metalai atkeliauja iš atomizatoriaus – elektroninių cigarečių komponento, skystį verčiantį aerozoliu (dažnai neteisingai vadinamą garu).

Atomizatoriai yra gana paprasti elektroniniai komponentai, tačiau juose metalų nestinga – elektrodai, lydmetalis, kaitinimo elementai yra gaminami iš įvairių lydinių. Mokslininkai patvirtino, kad metalai elektroninių cigarečių aerozolyje atsiranda būtent iš atomizatorių, nes kokybiški ir mažiau metalinių detalių turintys atomizatoriai skleidžia švaresnį aerozolį.

Monique Williams, viena iš tyrimo autorių, taip pakomentavo rezultatus: „Švino ir kitų metalų koncentracija aerozoliuose auga kartu su įtampa. Chromo, švino ir nikelio koncentracijos, kurias aptikome, buvo pakankamai aukštos, kad būtų laikomos žalingomis sveikatai.“ Kai kurių metalų koncentracijos elektroninių cigarečių aerozoliuose stipriai viršijo bet kokias leistinas normas.

Mokslininkai išanalizavo šias elektroninių cigarečių kasetes: „Kangertech Protank“, „Aspire Nautilus“, „Kanger T3S“, „Tsunami 2.4“, „Smok tank“ ir „Clone“. Metalų koncentracijos aerozoliuose buvo labai įvairios – nuo 43 iki 3138 ar net 6767 mikrogramų litre, priklausomai nuo analizės metodo ir elektroninės cigaretės naudojamos įtampos. Problema tikriausiai kyla todėl, kad kai kurie kaitinimo elementai pasiekia 300 laipsnių Celsijaus temperatūrą, taip praturtindami aerozolį savo pačių metalais.

Mokslininkai teigia, kad į šiuos rezultatus nereikėtų pažvelgti pro pirštus. Net jei metalų koncentracija nesiekia pavojingos ribos, ilgesnis tokių elektroninių cigarečių vartojimas gali sukelti vėžį ar kitus su apsinuodijimu metalais siejamus susirgimus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!