Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69916/skalbimo-masinos-kartais-gali-tapti-vaistams-atspariu-bakteriju-namais/spausdinti/

Skalbimo mašinos kartais gali tapti vaistams atsparių bakterijų namais

Publikuota: 2019-09-30 20:14
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Modernios skalbimo mašinos šiandien tarsi daro stebuklus ir išties palengvina gyvenimą. Visgi šiame „švaros“ prietaise kartais gali įsiveisti vaistams atsparių bakterijų. Tiesa, ekspertai sako, kad daugumai žmonių nereikėtų jaudintis dėl skalbimo mašinose esančių mikrobų, skelbia „Live Science“.

Skalbimo mašinos kartais gali tapti vaistams atsparių bakterijų namais

Mokslininkai aprašė unikalų atvejį, kai dėl bakterijos paplitimo vienos Vokietijos ligoninės naujagimių skyriuje buvo apkaltintos skalbimo mašinos. Tyrimo autoriai tikina, kad tai pirmasis kartas pasaulyje, kai prie pavojingo patogeno išplitimo prisidėjo skalbimo mašina.

Tai gana unikalus atvejis, nes dažniausiai didelėse ligoninėse naudojamos pramoninės skalbimo mašinos, tačiau šį kartą mažame naujagimių skyriuje savo darbą atliko tokia skalbimo mašina, kokią daugelis žmonių naudoja ir namuose.

Bonos ligoninės gydytojas Ricardas Schmithausenas teigia, kad žmonės turėtų suprasti, kad skalbimo mašinos drabužio ar kito daikto steriliu nepadaro. Be to, žmonės vis dažniau taupo energiją ir skalbia vėsiame vandenyje, kuris neįveikia kai kurių patogenų.

Straipsnis, kuriame aprašomas itin retas įvykis, publikuotas žurnale „Applied and Environmental Microbiology“. Gydytojai pastebėjo, kad ant naujagimių odos yra Klebsiella oxytoca bakterijų. Nors ši bakterija gali būti pavojinga ir sukelti infekcijas, kūdikiai jautėsi gerai, jos rasta tik ant vaikų odos. Tiesa, bakterijos atsiradimo aplinkybės vis dar kėlė daug klausimų. Nors patogenas nepakenkė, tačiau jis gali pabloginti žmonių su nusilpusia imunine sistema sveikatą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!