Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69871/mokslininkai-teigia-kad-elektros-srove-pakutenanti-smegenis-gali-padeti-iveikti-scenos-baime/spausdinti/

Mokslininkai teigia, kad elektros srovė, „pakutenanti“ smegenis, gali padėti įveikti scenos baimę

Publikuota: 2019-09-26 15:15
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Laikai, kai elektrošoku buvo bandoma gydyti įvairias psichikos ligas, jau praeityje, tačiau šiandien mokslininkai teigia, kad silpna elektros srovė, nukreipta į tam tikras smegenų dalis, gali padėti. Jei jus kankina scenos baimė, lengva elektros iškrova gali tai pakeisti ir jus paversti nauja scenos žvaigžde, skelbia „IFL Science“.

Ne vienas garsus scenos žmogus yra sakęs, kad reikėjo ilgai repetuoti, kol parengė puikų pasirodymą. Kartojimas yra itin svarbus, nes tada tarsi nereikia galvoti, koks žingsnelis ar veiksmas bus toliau.

Mokslininkai teigia, kad elektros srovė, „pakutenanti“ smegenis, gali padėti įveikti scenos baimę

Žurnale „Nature Communications“ publikuotame straipsnyje mokslininkai aprašo eksperimentą, kurio metu dirbtinai sukeltas stresas, pavyzdžiui, buvimas ant scenos, gali paveikti besikartojančių veiksmų atlikimą. Jausdamas stresą žmogus net „mintinai“ išmokto pasirodymo metu daro daugiau klaidų.

Eksperimento metu jo dalyviai „mintinai“ išmoko iš eilės paspausti dešimt mygtukų tam tikra eilės tvarka. Jie mygtukus spaudė tol, kol automatiškai nepadarydavo nė vienos klaidos.

Kad užduotis nebūtų tokia paprasta, mokslininkai už kiekvieną padarytą klaidą eksperimento dalyvį nukratydavo silpna elektros srove. Taip buvo sukuriamas stresas ir įtampa. Žinodami, kad suklydus juos nutrenks elektra, tyrimo dalyviai pradėjo daryti daug daugiau klaidų.

Įdomu tai, kad visos klaidos buvo padaromos spaudžiant po šešto sekančius mygtukus, nes treniruočių metu buvo mokomasi dviejų sekų principu. Pirmiausia dalyviai išmoko paspausti šešis mygtukus, o tik vėliau likusius keturis. Tyrėjai priėjo prie išvados, kad stresas paveikė sekų sujungimo mechanizmą smegenyse, nes net jausdami įtampą žmonės nedarė klaidų paspausdami pirmuosius 6 mygtukus, tačiau suklysdavo galvodami apie antrąją 4 mygtukų seką.

Mokslininkai padarė smegenų aktyvumo nuotraukas ir nustatė konkrečią smegenų vietą, kuri „sužaibuoja“ galvojant, kokį septintąjį mygtuką paspausti. Tada jie į tą vietą penkioms minutėms nukreipė silpną 1 Hz elektros srovę ir liepė pakartoti tą pačią užduotį. Eksperimento dalyviai padarė daug mažiau klaidų.

Tyrimo autoriai teigia, kad taip jie parodė, jog silpna elektros srovė, nukreipta į konkrečią smegenų vietą, gali sumažinti daromų klaidų skaičių, kai jaučiama baimė, įtampa ir stresas. Pasak jų, tokia technologija galėtų padėti nejausti scenos baimės, o sportininkai, pavyzdžiui, lenktyninkai, galėtų padaryti mažiau klaidų trasoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!