Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69858/lietuvos-lenkijos-fizikos-ir-technologiju-mokslinininku-konferencija-sustiprins-tarpvalstybinius-rysius/spausdinti/

Lietuvos-Lenkijos Fizikos ir technologijų mokslinininkų konferencija sustiprins tarpvalstybinius ryšius

Publikuota: 2019-09-25 19:55
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

2019 rugsėjo 26-27 d. Vilniuje didžiausia mokslinių tyrimų įstaiga Lietuvoje Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) ir Lenkijos Respublikos ambasada Lietuvoje kviečia į Lietuvos-Lenkijos Fizikos ir technologijų mokslinininkų konferenciją/dirbtuves.

2019-tieji metai – ypatingi Lietuvos ir Lenkijos valstybėms, nes šiemet minimas Liublino unijos 450-metis. Ši, abiems kaimyninėms valstybėms reikšminga sukaktis, paskatino FTMC organizuoti bendrą abiejų šalių mokslinę fizikų konferenciją, kurios tikslas – skatinti ir plėsti lietuvių – lenkų mokslininkų bendradarbiavimą.

Pasak konferencijos Mokslinio komiteto vadovo, FTMC direktoriaus prof. Gintaro Valušio, „Lietuvos – Lenkijos Fizikos ir technologijų konferencija/dirbtuvės“ yra abiems valstybėms svarbus, tęstinis renginys. Lenkijos ir Lietuvos mokslininkai fizikai visada palaikė kolegiškus ryšius, dirbo ties bendrais projektais ir nuolatos tarpusavyje dalijosi moksline patirtimi. Keli panašūs renginiai buvo organizuoti 1991 – 1996 m. Būtent tuomet lietuvių-lenkų mokslininkų tandemas buvo stiprus tarptautinių konsorciumų kūrimo veiksnys, kuriant europinių mokslinių programų paraiškas.

„Šiemet, minėdami Liublino unijos jubiliejų, nutarėme atgaivinti šią dvišalio fizikos ir technologijų srities mokslininkų bendradarbiavimo tradiciją, plėsti mokslinių projektų galimybes. Šiuo renginiu siekiame skatinti gerosios kaimynystės praktiką valstybiniu lygiu. Vilnius ir Varšuva yra labai arti vienas kito, mokslinės institucijos čia turi atnaujintą mokslinę infrastruktūrą. Ji – skirtinga, tačiau puikiai papildo viena kitą“, – sako FTMC direktorius prof. G. Valušis.

„Džiaugiuosi, kad mokslinis bendradarbiavimas tarp Lenkijos ir Lietuvos plečiasi, ir tikiuosi, kad šios konferencijos metu užmegzti kontaktai tarp Lietuvos ir Lenkijos akademinių bendruomenių bus ne tik neabejotina paskata keistis naujomis idėjomis, bet ir sukurs galimybę vykdyti bendrus mokslinių tyrimų projektus“, – teigia Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska.

Iškilmingas „Lietuvos-Lenkijos Fizikos ir technologijų mokslinininkų konferencijos“ atidarymas ir pirmoji diena vyks 26 d. Valdovų rūmuose, Vilniuje. Atidaryme dalyvaus Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska, LR Užsienio reikalų viceministras Neris Germanas, URM ir ŠMSM atstovai, Lenkijos ir Lietuvos mokslininkai.

Konferenciją pradės Vilniaus universiteto (VU) Istorijos fakulteto dekanas prof. Rimvydas Petrauskas pranešimu apie Liublino unijos reikšmę Lietuvos ir Lenkijos valstybėms praeityje bei šiuolaikiniame kontekste.

„XIV a. pabaigoje atsiradęs Lenkijos ir Lietuvos unijinis darinys buvo gana įprastas politinis įvykis vėlyvųjų Viduramžių Europoje.Tačiau Lenkijos ir Lietuvos unija buvo neabejotinai sėkmingiausia tarpvalstybinė unija. Lietuvai Lenkija visuomet buvo ir išlieka artima valstybe kaimyne, su kuria siejo ir tebesieja glaudūs kultūriniai, ir politiniai ryšiai. Bendravimas tarp mokslininkų ir intelektualų nuo seno buvo svarbus šalių suartėjimo kelias. Ir dabar tokie kontaktai, bendri projektai, renginiai yra svarbus tiltas, siejantis valstybes ir žmones,“ – pastebi VU prof. R. Petrauskas.

Pirmąją dieną konferencijos svečius bei dalyvius pradžiugins Lenkijos ir Lietuvos kompozitorių fortepijoninis koncertas, skambės F. Šopeno, V. Jakubėno ir G. Bacevicz kūriniai. Vėliau planuojama trumpa ekskursija Valdovų rūmuose ir bendra abiejų valstybių renginio svečių bei organizatorių fotosesija prie Jano Mateikos paveikslo „Liublino Unija“.

„Lenkijos – Lietuvos mokslininkams dirbant bendruose fizikos ir technologijų vystymo projektuose, atsiranda nauja erdvė sinergijoms. Mūsų ir kolegų Lenkijoje intensyvus mokslinis bendradarbiavimas atveria naujas galimybes tiek kuriant bendras mokslines paraiškas Europos Komisijai, tiek aukštos pridėtinės vertės produktų ar mokslinių paslaugų kūrimui ir vystymui tarptautiniu mastu“, – akcentuoja FTMC prof. G. Valušis.

„Tokie bendri renginiai kartu su Lietuva – gyvybiškai būtini mums, mokslininkams. Taip dalijamės žiniomis, gebėjimais, galimybėmis ir tobulinamės bei tobuliname mokslo pasaulį plačiąja prasme. Labai džiaugiuosi, kad turėsiu galimybę „gyvai“ pabendrauti su kolegomis Lietuvoje, dirbančiais toje srityje, kuri man įdomi. Mes esame kaimynai, turime stiprinti mokslinius ir kultūrinius ryšius“, – sakė Varšuvos universiteto Fizikos technologijų fakulteto dr. Agnieszka Semion. Pranešimą apie savo mokslinių tyrinėjimų sritį – Thz bangų optinių elementų pritaikymą odos vėžio diagnostikoje dr. A. Semion skaitys antrąją Konferencijos dieną.

Dvi dienas, rugsėjo 26 d. ir 27 d ., Lietuvos ir Lenkijos Fizikos ir technologijos mokslininkų konferencijoje dalyvaus, savo pasiekimais bei idėjomis dalinsis arti 50-ties abiejų valstybių mokslininkų. Konferencijos temos: puslaidininkių nanotechnologijos ir naujos medžiagos, nanoelektronika ir optoelektronika, pažangios fotonikos sistemos, nano – ir biofonika. Planuojama perskaityti daugiau nei 20 originalių mokslinių pranešimų, pristatyti 27 stendinius pranešimus.

Rugsėjo 26-tąją, pirmoji konferencijos diena vyksta Valdovų rūmuose, Katedros a. 4, Vilniuje.

Rugsėjo 27-tąją, antrąją konferencijos dieną, moksliniai pranešimai ir diskusijos vyks FTMC patalpose, Saulėtekio al. 3., Vilniuje.

Renginys vyks anglų kalba.

Vieno didžiausių Baltijos šalyse valstybinio mokslinių tyrimų centro FTMC mokslininkai, „LT-PL Fizikos ir technologijų konferencijos/dirbtuvių“ idėjos autoriai ir organizatoriai Lietuvoje, su kolegomis Lenkijoje bendradarbiauja ne vienerius metus. Šiuo metu FTMC vykdomas dvišalis projektas DAINA, kuriamos kelios tarptautinės bendros mokslinės paraiškos Europos komisijai. Nuo 2004-tųjų gyvuoja Montpellier, Varšuvos, Vilniaus ir Nižnij Novgorodo mokslininkų bendradarbiavimo tinklas „Puslaidininkių šaltiniai ir THz dažnių detektoriai“ (Semiconductor sources and detectors of THz frequencies), Varšuvoje vyksta projektas CENTERA.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!