Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69815/galaktikos-centre-surasti-radijo-burbulai-kas-tai-yra-ir-kas-juos-sukure/spausdinti/

Galaktikos centre surasti radijo burbulai: kas tai yra ir kas juos sukūrė?

Publikuota: 2019-09-23 13:27
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Paukščių Tako centre, už kiek daugiau nei aštuonių kiloparsekų nuo mūsų, yra supermasyvi juodoji skylė. Šiuo metu ji yra labai rami – beveik neryja medžiagos, spinduliuotė iš jos artimiausios aplinkos yra labai blausi. Tačiau praeityje būta ne vieno aktyvumo epizodo, kurių metu centro šviesis išaugdavo milijonus kartų ir daugiau.

© SARAO/Oxford/NRAO
© SARAO/Oxford/NRAO

Apie juos sprendžiame remdamiesi įvairiais netiesioginiais įrodymais, tokiais kaip aktyvumo metu sukurtos didelės struktūros.

Dabar paskelbta apie dar vienos tokios struktūros atradimą – abipus Galaktikos plokštumos rasti daugiau nei 400 parsekų aukščio burbulai, skleidžiantys daug radijo spinduliuotės.

Anksčiau jų nepavyko pastebėti, nes burbulai yra blausesni už radijo spinduliuotę, sklindančią iš centrinės Galaktikos dalies, bet nauji jautrūs detektoriai ir analizės metodai leido juos atskirti nuo fono. Burbulai gaubia daugiau nei šimtą seniau žinomų radijo bangas skleidžiančių juostų, kylančių nuo Galaktikos centro. Juostas sukuria magnetinio lauko linijos, aplink kurias besisukantys elektronai ir spinduliuoja radijo ruože.

Burbulų spinduliuotę kuria panašūs elektronai, judantys aplink mažiau tvarkingas magnetinio lauko linijas. Kol kas neaišku, kada burbulai susiformavo, bet greičiausiai jie yra kelių milijonų metų amžiaus. Gali būti, kad juos sukūrė tas pats Galaktikos aktyvumo epizodas prieš šešis milijonus metų, kuris išpūtė ir daug didesnius Fermi burbulus, švytinčius gama spinduliais. Taip pat gali būti, kad radijo burbulai iškilo vėliau, kai Fermi burbulai išvalė kelią statmenai Galaktikos plokštumai.

Tyrimo rezultatai „arXiv“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!