Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69681/pagaliau-surinktas-kosminis-james-webb-teleskopas/spausdinti/

Pagaliau surinktas kosminis James Webb teleskopas

Publikuota: 2019-09-12 18:39
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Nors ir labai ilgai užtrunkanti, James Webb teleskopo gamyba po truputį stumiasi į priekį – pirmą kartą sumontuotas visas teleskopas.

© Chris Gunn | NASA
© Chris Gunn | NASA

Operacijos metu teleskopo pagrindinė dalis, susidedanti iš veidrodžių ir kitų optinių prietaisų bei detektorių, pakelta ir uždėta ant kitos dalies, susidedančios iš Saulės šviesą dengsiančio skydo bei teleskopo judėjimą valdysiančio erdvėlaivio. Kol kas jungtis buvo tik mechaninė, artimiausiu metu laukia elektrinių sistemų apjungimas ir bandymai.

Tarp šių bandymų vienas svarbiausių yra skydo išskleidimas – jis susideda iš penkių dalių, kurios pakilimo metu bus kompaktiškai sulankstytos, o teleskopui dirbant saugos jį nuo Saulės spindulių, kurie gali ir pagadinti stebėjimų duomenis, ir pažeisti elektronines sistemas.

Abi dalys jau anksčiau išbandytos pavieniui, taigi tikimasi, kad jokių didelių problemų per naujuosius bandymus nekils. James Webb teleskopo skrydis į kosmosą numatytas 2021 metais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!