Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69489/mokslininkai-pirma-karta-del-zmogaus-mirties-apkaltino-elektronines-cigaretes-ir-nikotino-garintuvus/spausdinti/

Mokslininkai pirmą kartą dėl žmogaus mirties apkaltino elektronines cigaretes ir nikotino garintuvus

Publikuota: 2019-08-30 15:23
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Medikai ir mokslininkai pradėjo tyrimą, kurio metu sieks išsiaiškinti, kokia buvo elektroninių cigarečių ir įvairių garinimo įrenginių įtaka paslaptingai ir kol kas nežinomai plaučių ligai. Tyrimas pradėtas po to, kai vienas žmogus, naudojęs garinimo įrenginį („veipą“), mirė Ilinojaus valstijoje, JAV, skelbia „IFL Science“.

Mokslininkai pirmą kartą dėl žmogaus mirties apkaltino elektronines cigaretes ir nikotino garintuvus

Pasirodo, šią vasarą beveik 100 žmonių skirtingose JAV vietose susirgo keista plaučių liga. Visi jie rūkė elektronines cigaretes arba naudojo garinimo įrenginius. Vienas žmogus mirė.

Ilinojaus valstijos administracija išplatino pranešimą, kuriame teigia, jog vis daugiau žmonių, rūkančių elektronines cigaretes, kenčia dėl įvairių kvėpavimo takų ligų. Skelbiama, kad tokių žmonių skaičius ligoninėse šią vasarą padvigubėjo.

Nors pirmiausia Kinijoje sukurti nikotiną garinantys įrenginiai turėjo padėti žmonėms išvengti įprasto rūkymo sukeliamų ligų, tačiau daugėja mokslinių įrodymų ir apie jų daromą žalą.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) skelbia, kad sieks išsiaiškinti, kokios cigaretės buvo rūkomos, kur jos buvo įsigytos, tačiau konkrečių prekės ženklų kol kas nepaminėjo. Tiesa, kol kas neaišku, ar visi sunegalavę žmonės susirgo ta pačia liga, nes galbūt sutampa tik simptomai. Žinoma tiek, kad dalis pacientų vartojo produktus su tetrahidrokanabinoliu (THC). Tetrahidrokanabinolis – psichoaktyvios medžiagos, randamos kanapėse

Elektroninės cigaretės ir garinimo įrenginiai veikia sukurdami aerozolį. Prietaisai kaitina skystį, kuriame gali būti nikotino, kanapių ar kitų psichoaktyvių medžiagų. Be to, skystis gali būti papildytas įvairiomis cheminėmis medžiagomis, skonio stiprikliais, kurie gali turėti neigiamo poveikio žmogaus sveikatai.

Pabrėžiama, kad elektroninės cigaretės ir garinimo įrenginiai bei jų poveikis nėra iki galo ištirtas. Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje rašoma, kad elektroninių cigarečių turėtų vengti paaugliai, besilaukiančios moterys. Visgi Čikagos universiteto tyrėjų duomenimis, beveik pusė vyresniųjų klasių mokinių Čikagos mieste yra išbandę elektronines cigaretes ar kitus rūkymo įrenginius. Dar daugiau – penktadalis mokinių tokiais prietaisais kaitino kanapes.

Medikai teigia, kad pagrindiniai šios paslaptingos simptomai yra skausmas krūtinės srityje ir pasunkėjęs kvėpavimas. Jei tokie simptomai pasireiškia, patariama nedelsti ir kuo greičiau kreiptis į medikus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!