Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69270/mokslininkai-laboratorijoje-sukure-miniatiurine-saule-ir-patys-nustebo-kai-ji-eme-saudyti-plazma/spausdinti/

Mokslininkai laboratorijoje sukūrė „miniatiūrinę Saulę“ ir patys nustebo, kai ji ėmė šaudyti plazma

Publikuota: 2019-08-12 10:13
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Viskonsino-Madisono universiteto fizikai sukūrė besisukantį plazmos rutulį, kurį jie vadina „miniatiūrine Saule“. Teigiama, kad taip bus galima laboratorinėmis sąlygomis tyrinėti žvaigždėse vykstančius procesus.

Mokslininkai laboratorijoje sukūrė „miniatiūrinę Saulę“ ir patys nustebo, kai ji ėmė šaudyti plazma

Kaip praneša „Space.com“, ši „mini-Saulė“, kuri turi savo galingą elektromagnetinį lauką, padės mokslininkams geriau suprasti Saulės vėjo ir tikrosios mūsų Saulės plazmos pliūpsnių šaudymo principus.

Fizikai prie „mini-Saulės“ projekto dirba nuo 2012-ųjų metų ir tai padeda geriau suprasti Saulėje vykstančius kai kuriuos paslaptingus reiškinius.

Mūsų Saulė yra nuolat besisukantis (Saulė juda 800 tūkst. km/val. greičiu ir aplink savo ašį apsisuka per mėnesį aut. past.) karštos plazmos rutulys.

Kai kada dalį tos plazmos Saulė „išauna“ į kosmosą ir remiantis tik ką „Nature Physics“ paskelbtais tyrimo rezultatais, dar nėra iki galo žinoma, kaip ir kodėl tai vyksta.

„mini-Saulė“ sugeba generuoti tuos plazmos pliūpsnius ir kai pirmą kartą fizikai tai pamatė (tai įvyko tais pačiais 2012-aisiais metais aut. past.), jie patys buvo labai nustebę.

Šis pasiekimas fizikams leido daugiau sužinoti apie Saulėje vykstančius procesus ir kodėl jie vyksta būtent taip, tačiau atkreipiamas dėmesys, kad visgi žinome dar labai nedaug.

Pasak vieno iš šio tyrimo autorių Ethan’o Peterson’o, „didysis raudonas rutulys pirmąjį plazmos pliūpsnį sukūrė dar 2012-aisiais, tačiau nuo to momento mes atnaujinome modelį ir judame per eksperimentų ciklą“.

Dabar fizikų komanda tikisi efektyviau išnaudoti „mini-Saulę“ ir sužinoti dar daugiau, pavyzdžiui, kodėl ir kaip saulės vėjas pagreitėja, toldamas nuo Saulės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!