Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69236/ateities-ginklai-bus-kuriami-mokantis-is-laumzirgiu/spausdinti/

Ateities ginklai bus kuriami mokantis iš laumžirgių

Publikuota: 2019-08-09 11:10
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Laumžirgis – tai vasaros vakaro simbolis. Šie gamtos sraigtasparniai grakščiai suka ratus virš ežero, o kartais prazvimbia visai arti. Bet ar žinojote, kad laumžirgiai yra nepaprastai geri medžiotojai? Tiesą sakant, tokie geri, kad JAV mokslininkai nori juos pasitelkti ateities ginklų kūrime.

Laumžirgiai – vieni tiksliausių medžiotojų gamtoje © Steve Berardi (CC BY-SA 2.0) | commons.wikimedia.org
Laumžirgiai – vieni tiksliausių medžiotojų gamtoje
© Steve Berardi (CC BY-SA 2.0) | commons.wikimedia.org

Laumžirgiai minta mažesniais vabzdžiais, kuriuos dažnai susimedžioja tiesiog ore. Ilgą laiką mokslininkai neatkreipė dėmesio, kad laumžirgiai yra tokie nepaprasti medžiotojai. Tyrimai parodė, kad 19 iš 20 puolimų yra sėkmingi. Tai – ypatingo tikslumo, greičio ir manevringumo dovanojami rezultatai.

Greitį ir manevringumą žmonės ginkluose gali pasiekti pakankamai lengvai, o štai tikslumas yra didelis iššūkis. Naujos raketos ir bombos yra valdomos lazeriais ar navigacijos sistemomis, tačiau į judančius taikinius pataikyti vis dar yra gana sunkus. Laumžirgiai judančius vabzdžius medžioja nuolat ir tai daro labai sėkmingai. Žinoma, jie turėjo nemažai laiko, kad to išmoktų.

Laumžirgiai Žemėje skraido bent 300 milijonų metų. Jų protėviai buvo vieni iš pirmųjų vabzdžių užsiauginusių sparnus. Mokslininkai skaičiuoja, kad laumžirgio reakcijos laikas yra 50 milisekundžių, todėl akivaizdu, kad medžioklės sėkmė priklauso ne nuo vabzdžio intelekto ar strategijos, o nuo instinktų ir refleksų. Kitaip tariant, šios galimybės yra integruotos į laumžirgio centrinę nervų sistemą, o tai reiškia, kad mes tai galime atkartoti elektronikoje.

„Sandia National Laboratory“ mokslininkai šiuo metu intensyviai tiria laumžirgių neuronų tinklus. Jie nori išsiaiškinti visą mechanizmą, leidžiantį šiems vabzdžiams taip efektyviai medžioti. Užduotis, žinoma, nelengva, nes tenka tirti labai mažą nervinę sistemą, tačiau mokslininkai mano, kad šį mechanizmą pavyks nukopijuoti palyginti lengvai. Laumžirgiai nėra protingi gyvūnai, jų smegenys nėra didelės, todėl jų gebėjimai turėtų būti užkoduoti pakankamai paprastoje schemoje.

Tikimasi, kad šio tyrimo metu surinktos žinios padės sukurti pigesnes, lengvesnes ir efektyvesnes raketas. Paprastesni sensoriai leistų sumažinti kainą, o pasiektas tikslumas ir taiklumas sumažintų reikalingo užtaiso dydį. Tokios raketos galėtų būti itin manevringos ir galėtų šalinti taikinius nepažeisdamos artimų objektų.

Tai nėra pirmas kartas, kai ginkluotė kuriama įkvėpimo semiantis iš gamtos. Jau gaminami kolibrių įkvėpti dronai ir povandeniniai bepiločiai robotai, kurie plaukia kaip rykliai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!