Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69194/ausines-kurios-daro-stebuklus/spausdinti/

Ausinės, kurios daro stebuklus

Publikuota: 2019-08-06 08:12
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Parkinsono ligos simptomai su laiku tampa labai ryškūs ir stipriai kenkia gyvenimo kokybei. Sutrinka motorika, tampa sunku valgyti, rašyti, vaikščioti, tačiau dar stipriau žmones paveikia neuropsichiatriniai simptomai – prastėja atmintis, sprendimų priėmimo gebėjimai, svyruoja nuotaika, o galiausiai gali prasidėti ir demencija. Parkinsono liga yra nepagydoma, bet galbūt įmanoma sumažinti simptomus? Kento Universiteto mokslininkai teigia, kad reikia pradėti nuo ausų masažo.

Ausinės, kurios daro stebuklus

Parkinsono ligos simptomus galima mažinti vaistais, tačiau jie dažnai turi šalutinį poveikį. Šiais laikais jau bandomos ir smegenų stimuliacijos elektrodais, tačiau Kento Universiteto mokslininkai nusprendė išbandyti šiek tiek netradicinį Parkinsono ligos simptomų slopinimo būdą.

Mokslininkai pakvietė 46 Parkinsono liga sergančius žmones dalyvauti tyrime. Jie turėjo du kartus per dieną du mėnesius naudoti britų kompanijos „Scion Neurostim“ sukurtas ausines. Nors jos atrodo kaip įprastos ant ausų dedamos ausinės, jų centre yra specialūs kūgeliai, kurie yra įstatomi tiesiai į ausies kanalą. Mokslininkai tikėjosi, kad terminė nervų stimuliacija pagerins vidinės ausies būklę ir taip padės sumažinti motorinius Parksinsono ligos simptomus, tačiau rezultatai pranoko lūkesčius.

Po šio eksperimento dalyviai džiaugėsi pagerėjusia motorika ir gebėjimu lengviau atlikti kasdienes užduotis. Nemažai tyrimo dalyvių taip pat teigė, kad geriau miega, lengviau vaikšto. Tačiau dalyviai taip pat atskleidė, kad atsitraukė ir su motorika nesusiję simptomai.

Dalyviai teigė, kad stimuliacijos „Scion Neurostim“ įrenginiu pagerino jų atmintį, nuotaiką ir sprendimų priėmimo įgūdžius. Žmonės tiesiog jautėsi užtikrintesni, labiau pasitikintys savimi. Gerai ir tai, kad pati terapija nesukelia didelio diskomforto. Įrenginio kūgeliai įšyla nuo 16 iki 42 laipsnių Celsijaus, o tokie terminiai impulsai stimuliuoja nervus ausies kanale. Dalyviai teigė, kad tai atpalaiduoja. Beje, pats „Scion Neurostim“ prietaisas buvo sukurtas migrenoms gydyti, o ankstesni tyrimai Kento Universitete parodė, kad ši terapija efektyviai padeda atsigauti ir po insulto bei smegenų traumos.

Galiausiai, mokslininkai pastebėjo, kad pagerėjimas jaučiamas praėjus net 5 savaitėms po gydymo pabaigos. Tai reiškia, kad „Scion Neurostim“ technologija suteikia ilgalaikį pagerėjimą. Joks šalutinis poveikis pastebėtas nebuvo, tačiau svarbu paminėti ir tai, kad ši terapija nepakeitė įprasto gydymo – tuo pat metu tyrimo dalyviai vartojo įprastus vaistus.

Mokslininkai tęs šiuos tyrimus. Svarbu išbandyti šią terapiją su didesniu Parkinsono pacientų skaičiumi, atlikti bandymus su placebu. Tačiau kol kas pasiekti rezultatai teikia vilties, kad jau visai greitai bus galima padėti tūkstančiams Parkinsono liga sergančių žmonių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!