Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69152/isradimas-leis-valdyti-vaizdo-zaidimus-smegenimis-pades-net-ir-didele-negalia-turintiems/spausdinti/

Išradimas leis valdyti vaizdo žaidimus smegenimis: padės net ir didelę negalią turintiems

Publikuota: 2019-08-01 21:08
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Saulius Masalskas
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Šveicarijos mokslininkai, tyrinėjantys žmogaus smegenų galimybes tiesiogiai valdyti išorinius įrenginius, jau sugebėjo nemažai pasiekti. Net ir didelę negalią turintys žmonės gali vien smegenimis, pavyzdžiui, valdyti vaizdo žaidimus ir netgi dalyvauti tokiose virtualiose varžybose.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Kita vertus, ir šveicarai dabar jau linksta prie garsiojo vizionieriaus Elono Musko požiūrio, kad norint tiesiogiai bendrauti su kompiuteriais, būtina rasti būdą, kaip smegenis tiesiogiai sujungti su dirbtinio intelekto sistemomis.

Iš pirmo žvilgsnio primityvus vaizdo žaidimas išsiskiria itin svarbia ypatybe – virtualų siauru keliu riedantį aparatą valdo visiškai paralyžiuotas žmogus. Tai jam pavyksta pasitelkus Ciuriche sukurtą smegenų signalų skaitymo ir interpretavimo technologiją. Rankų ir kojų nevaldantis savanoris smegenų impulsus perduoda per elektrodus, prijungtus prie galvos odos.

„Šie elektrodai prijungti prie stiprintuvo, o per jį prie kompiuterio, veikiančio pagal mūsų algoritmą. Programa išskiria smegenų signalą ir siunčia komandas vaizdo žaidimui, kurį mūsų savanoris gali valdyti“, – sako neurologijos mokslų daktarė Rea Lehner.

Didžiausia šios sistemos problema – ta, kad smegenų signalai galvos paviršiuje labai silpni, juos užgožia poodinių raumenų ir kitų organų keliamas triukšmas.

„Kaukolė – puikus izoliatorius ir, be abejo, apsaugo smegenis – tai geras dalykas, bet ji ir slopina smegenų signalus, trukdo juos fiksuoti. Taigi, kitos kartos technologijoms reikės apeiti šią problemą. Gali būti, kad signalus matuosime ne per kaukolę, o jos viduje. Tam reikėtų implantuoti eletrodus tiesiai į smegenis“, – teigia neurologijos mokslų profesorė Nicole Wenderoth.

Kol tokiam tikslui skirti elektrodai žmonių smegenyse dar neišbandyti, didesnę dalį darbo siekiant atskirti tikruosius smegenų signalus atlieka kompiuteriai ir, be abejo, šių sistemų bandymo savanoriai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!