Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69124/mokslininkai-visai-netycia-sukure-nauja-magneto-rusi/spausdinti/

Mokslininkai visai netyčia sukūrė naują magneto rūšį

Publikuota: 2019-07-31 16:13
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Nuolatiniai magnetai yra labai naudingi. Jie naudojami įvairiausiuose prietaisuose – nuo tų, kuriuose naudojate namuose, iki tų, kuriuos surastumėte palydovuose ar ginkluotėje. Mokslininkai Kalifornijos universitete ką tik netyčia sukūrė naujo tipo nuolatinį magnetą, kuris pravers ir medicinoje.

Tai – nuolatinio magneto lašeliai kitame skystyje. Stop kadras
Tai – nuolatinio magneto lašeliai kitame skystyje. Stop kadras

Mokslininkai iš tikrųjų bandė sukurti įmagnetintą skystį. Tai nėra taip jau sunku. Feromagnetai egzistuoja ir skystoje formoje ir veikia, kai yra netoli kitų magnetų. Įmagnetinti įvairius metalinius daiktus net nėra taip jau sunku – jums tikriausiai yra tekę laikyti netyčia įmagnetintą atsuktuvą ar sąvaržėlę. Mokslininkai naudojo geležies oksidus, kuriuos patalpino į skystį, o tada įmagnetino. Tai buvo įdomus eksperimentas, tačiau niekas nenuspėjo to, kas įvyko vėliau.

Lašeliai su geležies oksidais ėmė suktis reaguodami į magnetinį lauką. Kitaip tariant, mokslininkai sukūrė skystus magnetus. Tačiau jie patys buvo šokiruoti, kai suprato, kad šios dalelės nepraranda magnetizmo. Mokslininkai visiškai to neplanuodami sukūrė pirmuosius skystus nuolatinius magnetus pasaulyje.

Vanduo, alyva ir geležies oksidas – tokia kombinacija leidžia sukurti nuolatinius skystus magnetus. Mokslininkai iš karto suprato, kad jie gali būti labai naudingi elektronikoje, ypač aukštosiose technologijose, nes tokie magnetai lengvai keičia formą ir gali tekėti per itin mažus tarpus. Mokslininkai tęsia eksperimentus su 3D spausdintuvais, kurie leidžia spausdinti įvairių formų itin mažus, minkštus nuolatinius magnetus.

Mokslininkai taip pat teigia, kad tokie magnetai praverstų ir medicinoje. Šiais laikais stengiamasi sukurti veikliųjų medžiagų nešėjus. Maži magnetiniai lašeliai galėtų pristatyti vaistus į ligos židinį, taip apsaugodami aplinkinius audinius nuo galimo šalutinio poveikio. Vaistai taip pat būtų apsaugoti nuo skrandžio rūgščių ir išlaikytų koncentraciją iki pat taikinio. Magnetiniai lašeliai veiktų tarsi robotai, kuriuos būtų galima valdyti kitais prietaisais sudaromu magnetiniu lauku.

Profesorius Thomas Russell, vienas iš pagrindinių tyrimo autorių, nori pabrėžti, kad šis atsitiktinai pasiektas išradimas yra išties reikšmingas – „Mano nuomone, tai yra visiškai nauja magnetinių medžiagų rūšis“.

Tačiau šis tyrimas dar nėra užbaigtas. Mokslininkai didžiuojasi savo pasikimu, tačiau dar gerai nesupranta, kaip šis skystis geba išlaikyti savo magnetizmą. Taigi, kitas tyrimo etapas pabandys pažvelgti į šį fenomeną nano dalelių lygmenyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!