Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69053/mokslininkai-sukure-lazerius-kurie-telpa-lasteleje-ir-tarsi-bruksniniais-kodais-jas-suzymi/spausdinti/

Mokslininkai sukūrė lazerius, kurie telpa ląstelėje ir tarsi brūkšniniais kodais jas sužymi

Publikuota: 2019-07-25 15:16
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

„Lazeristų“ bendruomenė vėl turi kuo didžiuotis. Nors lazeriai naudojami jau beveik 60 metų, tačiau lazerių kūrėjų pasiekimai vis dar stebina. Tarptautinė mokslininkų komanda, kuriai vadovavo Harvardo medicinos mokyklos turėjai, sukūrė mažus lazerius, kurie telpa į ląstelės vidų.

Šis pasiekimas pristatomas žurnale „Nature Photonics“.

Mokslininkai panaudojo fluorescentinius dažus tam tikroms ląstelėms žymėti, o tai padeda tyrėjams atpažinti audinius. Deja, galima sukurti tik nedidelį skaičių spalvų. Tiesa, mokslininkai išsiaiškino, kad spinduliuodami šiuos dažiklius į optinę ertmę (du šviesą atspindintys veidrodžiai) jie gali sukurti mažą lazerį.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

Tokie mažyčiai lazeriai gali sukurti visa spalvų paletę – maždaug 400 spalvų. Jie yra pagaminti iš silicio dioksidu padengto puslaidininkio ir, rodos, neturi įtakos ląstelių veikimui.

„Mes sukūrėme naują zondų klasę. Tai lazerinės dalelės, maži lazeriai, kuriuos galime įterpti į ląsteles. Lazerinės dalelės užima tik 0,1 procento ląstelės turio ir nekeičia ląstelės elgsenos. Mes naudojamės lazerių skleidžiama šviesa, kad galėtume sekti ląstelių judėjimą. Taip ląstelėms tarsi uždedame brūkšninį kodą, kuris leidžia jas atskirti viena nuo kitos“, – komentavo Nicola Martino.

Tyrėjai tikina, kad tokia technologija gali padėti kovoti su piktybiniais augliais. Laboratorijoje pavyko pažymėti ir sekti vėžines ląsteles, išanalizuoti jų judėjimą.

„Ateityje surinkta informacija padės geriau suprasti, kaip formuojasi augliai, galėsime identifikuoti ląsteles, kurių potencialas metastazei yra didesnis“, – sakė Nicola Martino.

Metastazė reiškia, kad vėžys plinta iš vienos vietos į kitą. Į ląsteles implantuojami lazeriai gali padėti nuspėti plitimo kelią.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!