Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/69029/dirbtinis-intelektas-isrado-vakcina-nuo-gripo/spausdinti/

Dirbtinis intelektas išrado vakciną nuo gripo

Publikuota: 2019-07-24 09:18
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Žilvinas Degutis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Pietų Australijos „Flinders“ universiteto mokslininkų komanda sukūrė naują vakciną, kuri, kaip manoma, yra pirmoji žmogaus vakcina pasaulyje, kurią sukūrė dirbtinis intelektas (angl. AI). Nors vaistai ir anksčiau buvo kuriami naudojant kompiuterius, ši vakcina buvo nepriklausomai sukurta AI programos pavadinimu „SAM“ (angl. „Search Algorithm for Ligands“).

Dirbtinis intelektas išrado vakciną nuo gripo

„Mes turėjome išmokyti AI programą, kokie cheminiai junginiai suaktyvina žmogaus imuninę sistemą ir kokie yra neveiksmingi. Tuomet AI darbas buvo išsiaiškinti priežastį kodėl tam tikras junginys suveikė ir palyginti jį su visais kitais rezultatais. Vėliau sukūrėme kitą programą, kuri modeliavo trilijonus skirtingų cheminių junginių, kuriuos įkėlėme į „SAM“ rūšiavimui ir potencialiai tinkamų žmogaus imuninei sistemai atrinkimui. Tuomet laboratorijoje susintetinome geriausius rezultatus parodžiusius cheminius junginius ir išbandėme jų veikimą ant žmogaus kraujo ląstelių“– sakė universiteto profesorius Nikolajus Petrovskis, kuris taip pat yra Australijos biotechnologijos bendrovės „Vaxine“ tyrimų direktorius.

Po toliau sekusių tyrimų buvo įsitikinta, kad vakcina ypatingai gerai apsaugo nuo gripo viruso ir yra gerokai veiksmingesnė už iki šiol naudotas. „Tai patvirtino, kad „SAM“ ne tik sugebėjo identifikuoti tinkamus vaistus, bet ir pats sumodeliavo dar geresnius cheminius junginius, nei dabar egzistuojantys“, – sakė N.Petrovskis. Kadangi tyrimas buvo finansuojamas iš JAV Nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto fondo, dabar pradėti 12 mėnesių klinikiniai tyrimai visose JAV valstijose.

Tai ne pirmas kartas, kai Adelaidės universitetas pasižymėjo vaistų atradimo srityje, 2009 m. mokslininkų komanda pirmą kartą sukūrė kiaulių gripo vakciną. Petrovsky sakė, kad dirbtinio intelekto panaudojimas medicinoje gali sutrumpinti įprastą vaistų atradimą ir vystymo procesą dešimtmečiais, bei sutaupyti šimtus milijonų dolerių. „Jei šis sprendimas pasiteisins, tą pačią technologiją, kurią naudojame vakcinai nuo gripo, galima pritaikyti ir daugeliui kitų vakcinų tobulinimui“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!