Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/68786/cern-lietuvoje-steigia-vieninteli-vidurio-bei-rytu-europoje-technologiju-verslo-vystymo-centra/spausdinti/

CERN Lietuvoje steigia vienintelį Vidurio bei Rytų Europoje technologijų verslo vystymo centrą

Publikuota: 2019-07-04 20:43
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuva tapo dešimtąja šalimi pasaulyje, kurią CERN pasirinko savo inkubatoriui steigti: ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius ir Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija (CERN) pasirašė susitarimą, kurio pagrindu Lietuvoje įsikurs vienintelis Vidurio bei Rytų Europoje CERN technologijų verslo vystymo centras. Šį centrą sudarys du CERN inkubatoriai Vilniuje ir Kaune.

CERN. Asociatyvi nuotr.
CERN. Asociatyvi nuotr.

„Lietuva pirmoji iš asocijuotųjų šalių įsitraukia į CERN technologijų perdavimo ir mokslinių tyrimų komercinimo tinklą. Tai yra didžiulis laimėjimas į technologijas kuriančius verslus orientuotai Lietuvai ir visai startuolių bendruomenei: atsiveria unikali galimybė pasinaudoti naujausiais CERN išradimais, duomenų baze ir patirtimi, sukaupta vystant inovatyvius produktus nuo techninės koncepcijos iki realios rinkos. Be to, šie inkubatoriai turės didelę reikšmę viso regiono mokslo ir verslo plėtrai. Šiandien duotas startas inkubatorių steigimo darbams, tikiuosi, kad pirmieji startuoliai juose pradės veikti jau šiemet“, – sako Vyriausybės ir CERN susitarimą pasirašęs ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

CERN technologijų verslo vystymo centras rems novatoriškų idėjų kūrimą ir taikymą su CERN veikla susijusiose techninėse srityse. Vilniaus Saulėtekio slėnio bei Kauno mokslo ir technologijų parkuose įsikursiančioms inkubuojamoms įmonėms bus sudaromos sąlygos apsilankyti CERN tyrimų centruose ir gauti techninę bei konsultacinę pagalbą kuriant ir diegiant su CERN susijusias technologijas ir produktus. Joms taip pat atsiras galimybė naudoti CERN prekių ženklą, bus paprasčiau iš CERN įsigyti technologijų licencijas.

Planuojama, kad, be produktui vystyti palankių sąlygų, kiekvienam CERN inkubatoriuose Vilniuje ir Kaune veikiančiam startuoliui bus skiriamas 40 tūkst. eurų finansavimo krepšelis. Lėšos įmonėms bus skiriamos iš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamų Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

CERN inkubatorių veiklos koordinavimu rūpinsis VšĮ Lietuvos inovacijų centras.

CERN yra didžiausia ir garsiausia pasaulyje mokslo institucija, veikianti kaip mokslo ir verslo pasaulio sąsaja, jungianti fundamentinius tyrimus atliekančius mokslininkus ir technologijų vystytojus. 2018 metais Lietuva pirmoji iš Baltijos šalių tapo CERN asocijuotąja nare kaip valstybė, pasiekusi didelę pažangą mokslo, technologijų ir inovacijų srityje. Lietuvos verslui ši narystė atveria kelius dalyvauti daugiamilijoninės vertės CERN organizacijos viešuosiuose pirkimuose, o mokslininkams – prisidėti prie garsiausių pasaulio išradimų.

Lietuva su CERN bendradarbiauja nuo 1993 metų, įgyvendina bendrus projektus su Vilniaus universitetu, Vilniaus Gedimino technikos, Kauno technologijos, Lietuvos sveikatos mokslų universitetais, lazerių gamintojais „Ekspla“ ir „Standa“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!