Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/68736/atgalinio-spausdinimo-technologija-nuo-blizgaus-popieriaus-idealiai-pasalins-teksta-ir-atvaizdus/spausdinti/

„Atgalinio spausdinimo“ technologija nuo blizgaus popieriaus idealiai pašalins tekstą ir atvaizdus

Publikuota: 2019-07-02 18:21
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Ką daryti, kai tekstas nebūna vertas popieriaus, ant kurio jis atspausdintas?

Panaudoto popieriaus perdirbimas toli gražu nėra idealus: jam reikia daug energijos, o ir susidarančių toksiškų atliekų utilizacijos problema lieka.

Niudžersio valstijos Rutgerso universiteto mokslininkai su kolegomis iš Oregono valstijos universiteto sukūrė naują ir paprastą teksto pašalinimo nuo popieriaus metodą. Popierių po to galima naudoti pakartotinai iki penkių kartų – vidutiniškai tiek pat kartų popierių galima pakartotinai perdirbti įprastais būdais.

Anksčiau sukurtose tonerio dažų šalinimo nuo popieriaus sistemose naudotas lazeris, kuris pažeisdavo polimerinę popieriaus dangą, dėl to antrą kartą ant jo spausdinti nebuvo galima.

Naujojoje technologijoje lazeris pakeistas specialia ksenonine lempa, esančia už 38 mm nuo pusiau blizgaus popieriaus. Lempa skleidžia intensyvius plataus spektro šviesos blyksnius, susilpninančius tonerio sulipimą su popieriumi, tačiau nepažeidžiančiu paties popieriaus paviršiaus. Galiausiai tereikia nuvalyti popierių spiritu sudrėkinta švaria servetėle, ir lapas pasidaro kaip naujas.

© Rajiv Malhotra/Rutgers University-New Brunswick
© Rajiv Malhotra/Rutgers University-New Brunswick

Kol kas nepavyksta be pėdsakų pašalinti raudonų, žalių ir mėlynų dažų, nes nė vienas iš jų šviesos nesugeria taip gerai, kaip juodi. Tačiau juos pašalinti pavyksta, prieš tai padengus juodu toneriu.

Toliau inžinieriai tobulins metodą, bandydami įvairias tonerio spalvas su įvairiais popieriaus tipais ir stengsis integruoti šią atspausdinimo technologiją įprastuose biurų ir namų spausdintuvuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!