Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/68382/dirbtines-saules-metanolio-salos-mokslininkai-siekia-suru-vandeni-paversti-kuru/spausdinti/

Dirbtinės saulės metanolio salos – mokslininkai siekia sūrų vandenį paversti kuru

Publikuota: 2019-06-05 15:08
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Mokslininkai nori sušvelninti klimato kaitos poveikį ir skatinti atsinaujinančius energijos šaltinius, sukurdami milijonus dirbtinių salų pasaulio vandenynuose. Tokios salos galės paversti atmosferos anglies dioksidą į kurą, skelbia „IFL Science“.

Paskelbdami savo darbą PNAS žurnale, mokslininkai pabrėžia iššūkius, susijusius su tokiu ambicingu pasiūlymu, tačiau teigia, kad infrastruktūros kūrimo technologija jau egzistuoja.

Dirbtinės saulės metanolio salos – mokslininkai siekia sūrų vandenį paversti kuru
„YouTube“ stopkadras

„Žmonija turi nutraukti iškastinio kuro deginimą, jei nori išvengti pavojingų klimato kaitos padarinių“, – rašė autoriai.

Šios „saulės metanolio salos“ būtų su saulės ir vėjo energijos infrastruktūra, galinčia skatinti vandenilio gamybą ir „ištraukti “ anglies dioksidą iš jūros vandens, kad būtų sukurtas skystas metanolio kuras. Metanolis būtų saugomas salose, o atplaukę laivai galėtų jį pergabenti į kitas pasaulio vietas. Šis procesas leistų naudoti energiją be grynos anglies dvideginio emisijos, o tai gali sumažinti klimato kaitos poveikį.

Visgi kyla daugybė klausimų, pavyzdžiui, ar gali būti sujungta gėlinimo ir elektrolizės technologijos, siekiant efektyviai gaminti kurą iš jūros vandens?

Tyrimo autorius Andreasas Borgschulte sakė, kad svarbiausia rasti būdų, kaip atsinaujinantys energijos šaltiniai galėtų konkuruoti su iškastiniu kuru. Tai ne pirmas kartas, kai buvo pasiūlytos energijos gamybos salos, tačiau mokslininkas sugalvojo metodą, kaip energiją kaupti ir saugoti.

70 plūduriuojančių salų, imituojančių didelio masto plaukiojančius žuvininkystės ūkius, sudarytų vieną įrenginį, kuris būtų apie 1 kvadratinio kilometro ploto. Idealios sąlygos būtų netoli kranto esančiose vietovėse, kur vidutinis bangų aukštis yra mažesnis nei 7 metrai.

Autoriai pažymi, kad ypač tam tiktų regionai Pietų Amerikos, Pietryčių Azijos ir Australijos pakrantėse.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!