Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/68286/unikaliu-3d-implantu-kurejas-zandikaulio-atkurimas-lyg-bandymas-is-lego-kaladeliu-sudelioti-apskritima/spausdinti/

Unikalių 3D implantų kūrėjas: žandikaulio atkūrimas – lyg bandymas iš LEGO kaladėlių sudėlioti apskritimą

Publikuota: 2019-05-30 14:36
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Iki šiol kaulo rekonstrukcija buvo labai sudėtinga, tačiau grupė danų, pasivadinusių „Particle 3D“, atrado būdą 3D spausdintuvu sukurti tokį implantą, su kuriuo kūnas gali sugydyti kaulą pats, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tai, kas prieš keletą metų prasidėjo kaip studentų projektas, jau visai netrukus gali tapti įprasta klinikine praktika. Išsamiai apie medicinos sritį keičiančią inovaciją vienas jos kūrėjų Martinas B. Jensenas papasakos Vilniaus inovacijų forume „Innovation Drift“.

Martinas Jensenas / Pranešimo autorių nuotr.
Martinas Jensenas / Pranešimo autorių nuotr.

„Operuojant auglį neretai tenka pašalinti ir dalį kaulo, o iš esmės vienintelis būdas jam rekonstruoti iki šiol buvo kaulo dalių iš kitos kūno vietos naudojimas, pavyzdžiui, kojos. Iš to padaryti anatominę formą yra gana sudėtinga, ypač kalbant apie tokius kaulus kaip žandikaulis – tai lyg bandymas iš LEGO kaladėlių sudėlioti apskritimą“, – vaizdžiai pasakoja vienas iš „Particle 3D“ įkūrėjų, medicinos inžinierius Martinas B. Jensenas.

Viena iš alternatyvų šiam metodui yra biospausdinimas. Tai vis dar jauna sritis, tačiau ji suteikia galimybes išspausdinti anatomiškai tikslią, konkrečiam pacientui pritaikytą implanto formą. „Šiandien tokiems implantams įprastai naudojamos medžiagos yra metalas arba polimerai, o joms spausdinti reikia labai brangios įrangos. Tačiau didžiausia problema yra tai, kad tokie implantai yra tankūs, kūnas jų pasisavinti negali, tad jie organizme visam laikui lieka kaip svetimkūniai“, – procesus paaiškina M. B. Jensenas.

„Particle 3D“ atrasto metodo unikalumas yra tas, kad gana įprastu 3D spausdintuvu yra atspausdinamas implantas iš endogeninių medžiagų, kurias turi tikras kaulas. Be to, šiuo būdu yra sukuriamas implantas, kurio struktūra visais atžvilgiais identiška tikram kaului – tiek išore, tiek vidumi.

Tai labai svarbu todėl, kad kaulai, skirtingai nuo kitų audinių, pasižymi savybe visiškai sugyti, jei turi tam tinkamas sąlygas. Metodo principas yra toks: įprastu 3D spausdintuvu horizontaliai judanti adata atkuria ne tik išorinę, bet ir vidinę kaulo struktūrą su visomis ertmėmis ir porėtomis dalimis.

„Kaulo pagrindą sudaro kalcio fosfatas, kurį mes ir naudojame, kartu su kitomis medžiagomis. Tačiau kaulas yra sudarytas ne tik iš kietosios dalies, tam tikrose vietose jis yra porėtas – šiomis dalimis keliauja kraujagyslės ir nervų sistema. Gavęs šias medžiagas, kūnas supranta, kad tai yra kaulinė medžiaga, kuri kol kas tiesiog dar nėra gyvas kaulas. Tačiau turėdamas struktūrą, organizmas gali pradėti natūralų gijimo procesą, jungdamas prie jos kraujagysles ir kamienines ląsteles, kol kaulas visiškai sugyja“, – pasakoja medicinos inžinierius.

Šiuo metu „Particle 3D“ atlieka viltingus rezultatus žadančius tyrimus. Pasak M. B. Jenseno, įprasta praktika tai gali tapti labai greitai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!