Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/68246/cern-tarybos-atvirajame-simpoziume-aptarta-daleliu-fizikos-ateitis/spausdinti/

CERN Tarybos atvirajame simpoziume aptarta dalelių fizikos ateitis

Publikuota: 2019-05-28 07:36
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Gegužės 13–16 d. Granadoje (Ispanija) vyko atviras CERN Tarybos simpoziumas, skirtas Europos dalelių fizikos strategijai atnaujinti. Nors daugiausia buvo kalbama apie Europą, įvairių šalių mokslininkai aptarė visų kontinentų planus.

Granadoje vykusio simpoziumo tikslas – apibrėžti mokslinius prioritetus bei techninius metodus artimai ir tolimesnei ateičiai, ypač akcentuojant eksperimentinės dalelių fizikos dabartinius uždavinius ir būsimą instrumentuotę, pasibaigus Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo (LHC) ir jo didelio šviesio atnaujinimo (HL-LHC) veiklai 2040 m. HL-LHC turėtų pakeisti iš esmės naujas greitintuvas, leisiantis geriau pažinti fundamentaliosios fizikos paslaptis ir atversiantis galimybes naujiems atradimams. Tokio sudėtingo projekto realizacija gali užtrukti keletą dešimtmečių, todėl, pasak CERN generalinės direktorės Fabiolos Gianotti, reikia pradėti jam ruoštis jau dabar.

Simpoziume dalyvavo Vilniaus universiteto (VU) Fizikos fakulteto Branduolių ir elementariųjų dalelių fizikos centro vadovas dr. Aurelijus Rinkevičius, kuris nuo šių metų balandžio 1 d. ėmėsi stiprinti CERN ir Lietuvos bendradarbiavimą. Dr. A. Rinkevičiaus nuomone, įdomiausia ateities mašina, be abejonės, būtų miuonų daužyklė (collider) kartu su sužadintos plazmos greitintuvais.

„Pasaulio fizikų bendruomenė dar nežino tikslaus būdo, kaip tokią mašiną sukurti, todėl diskutuojama apie pažangesnį stabilių dalelių greitinimą. Jau dabar galima įsivaizduoti, kad tai galėtų būti arba tiesinis (ILC ar CLIC), arba žiedinis (FCC) greitintuvas, daužantis elektronus su pozitronais. Neabejojama, kad tolimesni Higso bozono tyrimai yra vieni iš svarbiausių ateities greitintuvų prioritetų, tačiau parinkti greitintuvų parametrus – nėra paprastas uždavinys“, – sako VU Fizikos fakulteto Branduolių ir elementariųjų dalelių fizikos centro vadovas.

Nuo 2006 m. CERN Tarybos iniciatyva buvo pradėtos rengti Europos dalelių fizikos strategijos atnaujinimo atviros procedūros (European Particle Physics Strategy Update, EPPSU). Antroji EPPSU procedūra įvyko 2013 m., o dabar Granados simpoziumas tapo pirmuoju dideliu žingsniu į 2020 m. EPPSU.

CERN Taryba yra vienas įtakingiausių organų, planuojančių dalelių fizikos ateitį. Taryba yra įsipareigojusi organizuoti ir remti tarptautinį bendradarbiavimą dalelių fizikos klausimais – tiek CERN laboratorijose, tiek išorėje. 2018 m. pradėtas dabartinės strategijos atnaujinimas bus svarbus žingsnis apibrėžiant būsimus dalelių fizikos prioritetus bei infrastruktūrą.

Tokiame Europos dalelių fizikos strategijos simpoziume Lietuvai buvo atstovaujama pirmą kartą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!