Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/68196/mokslininkai-vakaras-be-telefono-ir-kompiuterio-paaugliams-padetu-geriau-issimiegoti/spausdinti/

Mokslininkai: vakaras be telefono ir kompiuterio paaugliams padėtų geriau išsimiegoti

Publikuota: 2019-05-23 09:06
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Neišsimiegantys paaugliai turbūt nieko nenustebins, tačiau vis daugiau mokslinių tyrimų patvirtina, kad jaunuoliams naktį gerai pailsėti neleidžia kompiuterių, televizorių ir išmaniųjų telefonų skleidžiama šviesa, rašoma „IFL Science“.

Mokslininkai: vakaras be telefono ir kompiuterio paaugliams padėtų geriau išsimiegoti

Mėlyna šviesa, kurią skleidžia įrenginių ekranai, sutrikdo natūralius miego ciklus. Dar daugiau, naujausių tyrimų rezultatai rodo, jog miego kokybė pagerėtų, jei paaugliai į ekranus žiūrėtų mažiau. Jie ne tik geriau išsimiegotų, bet ir būtų geresnės nuotaikos, ilgiau išlaikytų dėmesį ir koncentraciją.

Amsterdamo universiteto Medicinos centro mokslininkai teigia, kad jaunuoliai, per dieną prie ekranų praleidžiantys daugiau kaip 4 valandas, netekdavo bent pusvalandžio kokybiško miego.

Eksperimento metu mokslininkai 25 paaugliams davė akinius, kurie juos apsaugodavo nuo minėtos spinduliuotės. Bandymo dalyviai užmigo 20 minučių anksčiau. Be to, kitą dieną jiems geriau sekėsi susikaupti, jie geriau sprendė matematikos uždavinius, mažiau pavargo, buvo geresnės nuotaikos.

Visgi pripažįstama, kad konkretesnėms išvadoms dar reikia daugiau tyrimų. Įdomu, kokie rezultatai būtų, jeigu eksperimento dalyviai būtų su kitokiais akiniais?

Mėlyna šviesa gali sutrikdyti mūsų cirkadinį ritmą, nes slopina melatonino, hormono, reguliuojančio žmogaus kūno miego ir pabudimo ciklą, išsiskyrimą. Anksčiau, kai dar nebuvo dirbtinio apšvietimo, tai buvo labai naudinga organizmo funkcija, padedanti mums pabusti – kai saulė pakyla, apie tai mus nuolat perspėja smegenys.

Tačiau, kaip parodė šis tyrimas, tereikia noro ir šią problemą galima išspręsti. Be to, daugelis išmaniųjų telefonų gali veikti nakties režimu, kuris naktį filtruoja tam tikro bangos ilgio šviesą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!