Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/68070/ar-didele-menulio-pilnatis-fantastiskas-vaizdas-kuri-aptiko-hubble-tokiame-dangaus-plotelyje/spausdinti/

Ar didelė Mėnulio pilnatis? Fantastiškas vaizdas, kurį aptiko „Hubble“ tokiame dangaus plotelyje

Publikuota: 2019-05-14 09:02
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Beveik 30 metų veikiantis teleskopas „Hubble“ padarė daugybę dangaus nuotraukų diapazone nuo infraraudonųjų iki ultravioletinių spindulių. Vieni žinomiausių stebėjimų yra Gilusis laukas (Hubble Deep Field), Ultra-gilusis laukas (Hubble Ultra-Deep Field) ir Ekstremalus gilusis laukas (Hubble Extreme Deep Field), paskelbti atitinkamai 1995, 2004 ir 2012 metais.

„Hubble“ palikimo laukas © NASA/ESA/„Hubble“
„Hubble“ palikimo laukas © NASA/ESA/„Hubble“

Jų visų idėja paprasta: teleskopas nukreiptas į „tuščią“ dangaus regioną, kuriame per daug valandų trukusius stebėjimus išryškėjo daugybė galaktikų.

Dabar paskelbtas dar vienas – Palikimo laukas (Hubble Legacy Field), 7500 panašių gilių nuotraukų montažas (didesnė iliustracija). Jo plotas panašus į Mėnulio pilnaties plotą danguje, o montaže matyti daugiau nei 250 tūkstančių galaktikų. Tai ir artimos, ir labai tolimos galaktikos, aprėpiančios visą jų įvairovę nuo didžiausių iki mažiausių, nuo ramiausių iki aktyviausių ir taip toliau.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!