Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/68014/baltijos-saliu-universitetai-sutaria-lyderystes-ir-profesionalumo-stiprinimas-moksliniu-tyrimu-valdymo-srityje-butinas/spausdinti/

Baltijos šalių universitetai sutaria: lyderystės ir profesionalumo stiprinimas mokslinių tyrimų valdymo srityje – būtinas

Publikuota: 2019-05-08 21:06
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje vyko tarptautinė konferencija „Strengthening of Collaboration, Leadership and Professionalisation in Research Management“. Jos tikslas – lyderystės ir profesionalumo stiprinimas mokslinių tyrimų bei inovacijų valdymo srityje. Į KTU surengtą konferenciją atvyko mokslininkai, mokslo vadybininkai ir administratoriai iš Botsvanos, Namibijos, Pietų Afrikos respublikos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Latvijos ir Estijos universitetų.

Kaip teigia KTU profesorė Asta Pundzienė, tai pirma tokio lygio tarptautinė konferencija Baltijos šalyse, skirta mokslinių tyrimų valdymo ir administravimo kaip savarankiškos specialybės aptarimui, viešinimui ir stiprinimui. KTU surengtoje konferencijoje dalyvavo žinomų universitetų (Stelenbošo, Kopenhagos, Bristolio ir kt.) mokslinių tyrimų bei inovacijų valdymo ekspertai, mokslinių tyrimų valdymo ir administravimo asociacijų SARIMA, EARMA, ARMA nariai, taip pat konsultavimo įmonės „Bristol Ventures“ atstovai.

Konferencijos dalyviai kalbėjo apie strateginį mokslinių tyrimų ir inovacijų valdymą, kuris užtikrina aukštojo mokslo institucijos veiklos konkurencingumą ir sėkmę dinamiškoje, neapibrėžtoje globalioje mokslinių tyrimų ir inovacijų aplinkoje. Profesionalaus mokslinių tyrimų ir inovacijų valdymo tikslas – užtikrinti mokslinių tyrimų rezultatų kokybę, tyrėjų karjeros sėkmingą vystymąsi ir talentų pritraukimą, sukurtų technologijų diegimą rinkoje, mokslinių tyrimų ir inovacijų projektų rengimą ir valdymą bei finansinių ir kitų išteklių pritraukimą ir efektyvų jų valdymą.

Konferencijos metu pristatytos tyrėjų karjeros valdymo, mokslinių tyrimų rezultatų sklaidos, tarptautiškumo didinimo ir kitos palyginamosios studijos bei magistrantūros studijų programa „Mokslinių tyrimų valdymas ir administravimas“. A. Pundzienė pristatė palyginamąjį tyrimą, kuriuo buvo siekta identifikuoti esamą institucinį tyrimų valdymo bei administravimo pajėgumą Pietų Afrikos ir Europos regione.

Tyrimo rezultatai rodo, kad abiejuose regionuose per mažai dėmesio yra skiriama tyrimų valdymo ir administravimo lyderių ugdymui, specialistų karjeros vystymui bei inovacijų valdymo ir administravimo universitetuose gebėjimų stiprinimui.

Panelinėje diskusijoje Tartu universiteto, Latvijos universiteto, KTU, VGTU, VDU, LSMU, VU atstovai aptarė situaciją Baltijos šalyse, tyrimų valdymo ir administravimo vaidmenį aukštojo mokslo institucijose, mokslinių tyrimų ir administravimo iššūkius Baltijos šalyse. Universitetai sutaria, kad mokslinių tyrimų ir inovacijų valdymo ir administravimo gebėjimų stiprinimas yra esminė prielaida Baltijos jūros regiono aukštojo mokslo konkurencingumui užtikrinti.

Šią konferenciją finansavo Europos Sąjungos (ES) programos „Erasmus +“ projektas „StoRM“. Projektu siekiama ugdyti aukštojo mokslo atstovų valdymo gebėjimus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!