Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/68005/mokslininkai-pademonstravo-sintezes-reakcija-tokio-dydzio-prietaise-kuris-lengvai-tilptu-namuose/spausdinti/

Mokslininkai pademonstravo sintezės reakciją tokio dydžio prietaise, kuris lengvai tilptų namuose

Publikuota: 2019-05-08 09:18
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Ir tiesą pasakius, prietaisas yra tokio dydžio, kad greičiausiai tilptų ant daugelio namuose esančio įprasto stalo.

„Z-pinch“ įrenginys „A&A's FuZE“ laboratorijoje © Vašingtono universitetas
„Z-pinch“ įrenginys „A&A's FuZE“ laboratorijoje © Vašingtono universitetas

Kaip praneša „Physics World“, šis branduolinės sintezės įrenginys vadinamas „Z-pinch“. Jis generuoja branduolinės sintezės reakciją, tačiau visą tai gali padaryti daug mažesniu mastu.

Šis įrenginys praktiškai telpa ant paprasto stalo ir yra gerokai mažesnis, lyginant su pastato dydžio įrenginiais, kuriuose mokslininkai atlieka branduolių sintezės bandymus.

Mokslininkai iš Vašingtono universiteto sukūrė 1,5 metro dydžio „Z-pinch“ įrenginį ir iš pradžių atliko kompiuterines simuliacijas. Tada praktiškai įrenginyje panaudojo 20 proc. deuterio ir 80 proc. vandenilio mišinį. „Z-pinch“ galėjo išlaikyti branduolinių sintezės reakciją penkias mikrosekundes.

„Z-pinch“ veikia „gaudydamas ir spausdamas plazmą galingame magnetiniame lauke“, skelbia „Physics World“. Eksperimeto metu plazmos laukas buvo stabilus 16 mikrosekundžių, o pati sintezė vyko trečdalį to laiko.

Daugelis tikriausiai šypsotės ir sarkastiškai galvojate: „5 mikrosekundės? Tai bent pasiekimas.“ Žinoma, tai ne 24/7 režimu veikiantis branduolių sintezės reaktorius ir to tikėtis net nevertėjo, bet stabilumas reakcijos vis tiek buvo 5000 kartų ilgesnis, nei iš pradžių tikėtasi ir tai tik parodo, kad pats principas yra subrendęs tolesniems tyrimams.

„Z-pinch“ šiandien tikrai neišspręs visų pasaulio energetikos problemų, bet jis yra labai įdomus tuo, kad mokslininkai pademonstravo, jog tokį mini branduolių sintezės reaktorių, kuris būtų pigesnis ir kompaktiškesnis už tradicinius sintezės reaktorius, galima būtų turėti tiesiog savo namuose. Bent jau teoriškai ir labai labai tolimoje ateityje. Tačiau pati mintis yra žavinga.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Physical Review Letters“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!