Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/67887/pokycius-sauleje-stebi-palydovai-kubiukai/spausdinti/

Pokyčius Saulėje stebi palydovai-kubiukai

Publikuota: 2019-04-28 11:17
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Kastytis Zubovas
Inf. šaltinis: „Konstanta 42“

Mūsų Saulė, kaip ir daugelis kitų žvaigždžių, turi retų dujų vainiką, daug karštesnį už žvaigždės paviršių.

Pokyčius Saulėje stebi palydovai-kubiukai

Saulės paviršiaus (fotosferos) temperatūra yra 5700 laipsnių, o vainiko – bent milijonas, žybsnių metu – net dešimt milijonų laipsnių. Kol kas neaišku, kaip Saulės vainikas įkaista iki tokios aukštos temperatūros.

Viena iš reikšmingų vainiko savybių yra nuolatinis spartus temperatūros kitimas įvairiose vietose. Norint sekti šiuos pokyčius, reikia stebėti vainiko skleidžiamą rentgeno spinduliuotę iš įvairių pusių, bet didelių kosminių Saulę stebinčių teleskopų turime nedaug.

Čia į pagalbą ateina palydovai-kubiukai. Per pastaruosius keletą metų jie tapo įvairių kosminių astronominių misijų dalimi, o praeitą savaitę pristatyti Saulės stebėjimų projekto „MinXSS“ rezultatai. „MinXSS“ sudaro du kubiukai, kurie dešimčių sekundžių intervalais fotografuoja Saulės vainiką rentgeno spindulių diapazone.

Pirmasis „MinXSS“ palydovas paleistas 2015 metų gruodį, antrasis – 2018-ųjų gruodį.

Pirmieji jų rezultatai kol kas tik patvirtina ankstesnių stebėjimų duomenis, tačiau laikui bėgant jų surinkta informacija papildys Saulės vainiko stebėjimus ir turėtų paaiškinti, kaip vainikas įkaista iki tokių aukštų temperatūrų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!