Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/67869/mokslininkai-jav-parduodamose-elektroninese-cigaretese-yra-sveikatai-kenksmingu-toksinu/spausdinti/

Mokslininkai: JAV parduodamose elektroninėse cigaretėse yra sveikatai kenksmingų toksinų

Publikuota: 2019-04-26 11:49
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Mokslininkai skelbia, kad populiariausių prekės ženklų JAV elektroninėse cigaretėse aptiko įvairių toksinų, kurie gali sukelti rimtų sveikatos problemų. Jų teigimu, tokios cigaretės gali paūminti astmos priepuolius, pabloginti plaučių funkciją ir apsunkinti kvėpavimą, skelbia „AFL Science“.

Mokslininkai: JAV parduodamose elektroninėse cigaretėse yra sveikatai kenksmingų toksinų

Skaičiuojama, kad kas penktas paauglys JAV rūko elektronines cigaretes. Tokios cigaretės tarp paauglių yra populiaresnės už kramtomą tabaką, cigarus, cigariles ar įprastas cigaretes. Nors mokslininkai jau yra tyrę elektroninių cigarečių poveikį psichikai, šį kartą Harvardo universiteto tyrėjai ieškojo fizinei sveikatai potencialiai žalingų mikrobų.

Jų tyrimo rezultatai publikuoti „Environmental Health Perspectives“ leidinyje. Harvardo universiteto mokslininkai tyrė 75 populiariausius elektroninių cigarečių gamintojų produktus.

Paaiškėjo, kad daugiau kaip ketvirtadalis šių produktų buvo su toksinais. Mokslininkai aptiko endotoksino, aptinkamo bakterijų ląstelėse. Klinikiniai bandymai parodė, kad net maži endotoksino kiekiai sukelia panašią į infekcinę reakciją, apsunkina kvėpavimą.

Dar daugiau, net 81 procentas šių produktų buvo su gliukanu. Nors gliukanas yra natūralus polisacharidas, randamas mielėse, javuose, bakterijų ir grybų ląstelių sienelėse, ši medžiaga siejama ir su kvėpavimo sistemos sutrikimais.

„Bakterijų endotoksinai ir grybyniai gliukanai gali sukelti trumpalaikius ir chroniškus kvėpavimo sutrikimus. Tokie mūsų atradimai didina susirūpina elektroninių cigarečių poveikiu žmogaus sveikatai“, – sakė Davidas Christianis, tyrimo vadovas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!