Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/67673/es-finansuojami-mokslininkai-parode-pirmaja-juodosios-skyles-nuotrauka/spausdinti/

ES finansuojami mokslininkai parodė pirmąją juodosios skylės nuotrauką

Publikuota: 2019-04-10 16:51
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien parodyta pirmoji juodosios skylės nuotrauka, padaryta įgyvendinant pasaulinio mokslinio bendradarbiavimo projektą „Event Horizon Telescope“. Šis didis atradimas padėjo gauti vaizdinį juodųjų skylių egzistavimo įrodymą ir išplėsti šiuolaikinio mokslo ribas.

ES finansuojami mokslininkai parodė pirmąją juodosios skylės nuotrauką
Europos Komisijos nuotr.

Galimybė pirmą kartą pamatyti juodąją skylę – rezultatas, pasiektas įgyvendinant plataus masto tarptautinio bendradarbiavimo mokslinių tyrimų srityje projektą „Event Horizon Telescope“. Vieną iš pagrindinių vaidmenų jame atliko ES finansuojami mokslininkai. Šis svarbus mokslinis laimėjimas iš esmės keičia mūsų turėtą juodųjų skylių supratimą, patvirtina Alberto Einšteino bendrosios reliatyvumo teorijos prognozes ir atveria naujus mūsų visatos tyrimo horizontus.

Už mokslinius tyrimus, mokslą ir inovacijas atsakingas Europos Komisijos narys Carlosas Moedasas sakė: „Fikcija dažnai įkvepia mokslą, o juodosios skylės jau seniai kursto mūsų svajones ir smalsumą. Europos mokslininkai prisidėjo prie to, kad juodųjų skylių egzistavimas šiandien nebebūtų tik teorinė sąvoka. Šis nuostabus atradimas dar kartą įrodo, kad bendradarbiaudami su viso pasaulio partneriais galime nuveikti neįtikėtinų dalykų ir praplėsti savo žinių horizontus.“

Sėkmingai padaryta pirmoji juodosios skylės nuotrauka šiandien parodyta šešiose visame pasaulyje vienu metu surengtose spaudos konferencijose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!