Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/67667/dirbtinio-intelekto-pionieriai-slovenai-padedami-unesco-pirmieji-europoje-ikurs-tyrimu-centra/spausdinti/

Dirbtinio intelekto pionieriai: slovėnai, padedami UNESCO, pirmieji Europoje įkurs tyrimų centrą

Publikuota: 2019-04-10 20:46
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: LRT.lt

Kovą Lietuvoje oficialiai pristatyta Nacionalinė dirbtinio intelekto strategija, tačiau kai kurios šalys nieko nelaukdamos nusprendė imtis konkrečių veiksmų. Slovėnijos vyriausybės atstovai pranešė, kad kurs pirmąjį Europoje dirbtinio intelekto (DI) tyrimų centrą. Vienas Liublijanos universiteto departamentas bus paverstas unikaliu tyrimų centru, o tą padaryti padės ir UNESCO, skelbia „Forbes“.

Dirbtinio intelekto pionieriai: slovėnai, padedami UNESCO, pirmieji Europoje įkurs tyrimų centrą

Slovėnijoje DI tyrimai pradėti dar 1972 metais, kai Liublijanos universitete buvo įsteigtas atskiras departamentas, kurio darbuotojai domėjosi mašinų ir įrenginių „išmanumu“, galimybėmis sujungti juos į vieną tinklą.

1990 metais pradėta gilintis į mašinų mokymosi ir kokybinio motyvavimo sritis, slovėnų mokslininkų straipsniai dirbtinio intelekto temomis pradėjo dominuoti moksliniuose žurnaluose.

Daug dėmesio skirta ir praktiniam rezultatų pritaikymui. Sukurta „Įvykių registro“ sistema, padedanti sekti informacinių žinučių plitimą. Sistema analizuoja naujienų šaltinius skirtingomis kalbomis, gali pateikti rekomendacijų ir sekti naujienos sklidimą internete. Šis įrankis palengvino informacijos monitoringą ir padeda žurnalistams.

Dar vienas sprendimas – COPCAMS stebėjimo sistema, į viena tinklą sujungianti daugybę stebėjimo kamerų. Išanalizavus vaizdo ir garso duomenis, dirbtinis intelektas gali išskirti objektus pagal iš anksto nustatytus parametrus. Sistema padeda kontroliuoti transporto srautus, gali būti diegiama išmaniose gamyklose, kur paspartins ir efektyvins gamybos procesus.

Anksčiau skelbta, kad Lietuva viena iš pirmųjų Europoje sukūrė Nacionalinę dirbtinio intelekto strategiją ir sieks tapti tokių tyrimų lydere regione.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!