Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/67594/nuo-80-uju-veikiantis-sintezes-reaktorius-pirma-karta-pagamino-daugiau-energijos-nei-pats-sunaudojo/spausdinti/

Nuo 80-ųjų veikiantis sintezės reaktorius pirmą kartą pagamino daugiau energijos, nei pats sunaudojo

Publikuota: 2019-04-04 13:08
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Darius Verbickas
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Pirmą kartą mokslininkams pavyko pagaminti daugiau energijos, nei jos sunaudojo. Fizikų komanda iš San Diego pakeitė seno tokamako reaktoriaus „DIII-D“ plazmos kameros orientaciją.

Senukas, kuris veikia dar nuo 1980-ųjų metų, iškart pademonstravo netikėtus rezultatus. Remiantis „Ars Technica“, reaktoriuje iškart padidėjo spaudimas iki tokio lygio, kad tai atitiktų sintezės galios reakcijų reikalavimus, o energijos lygis buvo daug didesnis nei tikėtasi.

„DIII-D“ © „Wikipedia“ | en.wikipedia.org
„DIII-D“ © „Wikipedia“ | en.wikipedia.org

Plazma taip pat buvo stabilesnė, o tai yra itin reikšmingas dalykas, kai reikia stebėti tokamako viduje vykstančias sintezės reakcijas.

Visgi, nors tai skamba, kaip puikios žinios, tačiau „praktikoje „DIII-D“ niekada negalės pasiekti reikiamos temperatūros ar slėgio, būtinų sintezės reakcijai.“ Priežastis yra ta, kad „DIII-D“ yra nepakankamo dydžio.

Mokslininkai supranta, kad didesnio masto branduolių sintezės reaktoriai gali būti perspektyvesni bei rodyti dar geresnius rezultatus. Dabar fizikų komanda tikisi išbandyti dar vieną panašų eksperimentą, bet panaudodami didesnę galią. Galbūt „senukas“ dar ne viską parodė ką gali ir nauji rezultatai vėl nustebins.

Plačiau su tyrimų rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Physical Review Letters“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!