Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/67496/tyrimas-viso-teksto-neskaitantys-zmones-mano-ismanantys-tema-labiau-nei-yra-is-tiesiu/spausdinti/

Tyrimas: viso teksto neskaitantys žmonės mano išmanantys temą labiau, nei yra iš tiesių

Publikuota: 2019-03-27 10:35
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Indrė Urbaitė
Inf. šaltinis: LRT radijas, LRT.lt

Naujas tyrimas rodo, kad tik antraštes ar trumpus straipsnių fragmentus skaitantys žmonės mano išmanantys temą labiau, nei yra iš tiesių. Pasak tyrėjų, tai ypač būdinga jei informacija gaunama iš socialinių medijų.

Skaičiuojama, kad vidutiniškai socialinių medijų vartotojas skaitydamas straipsnį „Facebook“ praleidžia 15 sekundžių.

Tyrimas: viso teksto neskaitantys žmonės mano išmanantys temą labiau, nei yra iš tiesių

Atsižvelgdami į tai, Jorko universiteto Amerikoje mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kaip žmonės vertina savo žinias, informaciją tik permesdami akimis.

Per eksperimentą 1000 savanorių buvo padalyti į tris grupes. Vienų buvo prašoma perskaityti visą straipsnį, kitiems buvo suteikta prieiga prie „Facebook“ naujienų srauto su 4 skirtingomis publikacijomis, o trečiajai grupei neduota jokios informacijos.

Vėliau buvo tikrinamos eksperimento dalyvių žinios straipsniuose pateikta tema. Mokslininkai pastebi, kad tiek visą straipsnį, tiek tik antraštes ar ištraukas skaitę žmonės, į klausimus atsakinėjo labai panašiai.

Tačiau, tyrėjų teigimu, „Facebook“ naujienų sraute informaciją gavę eksperimento dalyviai labiau pasitikėjo savo žiniomis ir nesuvokę jų ribotumo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!