Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/67254/inzinieriu-komanda-is-kalifornijos-isaugino-nemirtingas-sintetines-smegenis/spausdinti/

Inžinierių komanda iš Kalifornijos išaugino nemirtingas sintetines smegenis

Publikuota: 2019-03-08 10:07
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Chemikų inžinerių komanda sugalvojo, kaip išauginti susirenkančią schemą, kurios struktūra ir elektrinis aktyvumas primena smegenų dalių aktyvumą. Tai – Kalifornjos universiteto Los Andžele mokslininko Jameso K. Gimzewskio mylimo projekto tąsa. Dar 2012 metais jis paskelbė, kad nori sukurti sintetines smegenis. „Suteikti intelektui, mintims ir žinioms fizinę formą“, ir taip pradėti naują technologinę revoliuciją.

Inžinierių komanda iš Kalifornijos išaugino nemirtingas sintetines smegenis
Jei smegenys yra atominė mašina, kodėl atominė mašina negalėtų būti smegenimis?

Eksperimentuodama, Gimzewskio komanda sukūrė struktūrą iš glaudžiai supakuotų varinių vamzdelių, iš kurių, apdorojus juos sidabro nitratu, pradėdavo „augti“ ploni fragmentai, primenantys nanolaidus. Iš pirmo žvilgsnio, jie atrodo išsidėtę chaotiškai, tačiau ištyrus atominiu lygiu, paaiškėjo, kad tarp atskirų dviejų nanolaidų susidaro ryšys. Tai primena žmogaus smegenų sinapsių struktūrą. Tiek tokių ryšių tankis, tiek ir darinio susidarymo tvarka nėra atsitiktiniai.

Tokią struktūrą paveikus elektros srove, dalis ryšių suyra, o vietoje jų susidaro kiti. Keičiant srovės parametrus ir jos veikimo vietą, galima „smegenis“ priversti formuoti reikiamą sinapsių struktūrą, kurią paskui galima „perskaityti“. Iš esmės, tai tam tikra atmintis, savo veikimo principu šiek tiek primenanti žmogaus smegenų veikimą.

Išaugintų sintetinių smegenų nuotrauka, atlikta elektroniniu mikroskopu
Išaugintų sintetinių smegenų nuotrauka, atlikta elektroniniu mikroskopu

Pasak Gimzewskio, visaverčių „mąstančių“ smegenų aukūrimas – dar tolima ateitis. Tačiau pagrindas, platforma – jau yra. Šios struktūros elektrinės charakteristikos labai primena galvos smegenų fMRT. Ateities dirbtinis intelektas nebūtinai tūri būti skaitmeninis, kaip mano daugelis, „sintetinį protą“ galima sukurti ir kitaip.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!