Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/66557/uzfiksuoti-paslaptingi-signalai-is-tolimojo-kosmoso/spausdinti/

Užfiksuoti paslaptingi signalai iš tolimojo kosmoso

Publikuota: 2019-01-11 10:37
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Teleskopas Kanadoje užfiksavo paslaptingus signalus, atklydusius iš tolimos galaktikos, praneša BBC. Radijo bangų signalų pobūdis ir kilmė nežinoma.

Tarp 13 greitų radijo signalo pliūpsnių, vadinamų FRB (angl. fast radio burst) užfiksuotas labai neįprastas pasikartojantis signalas, sklindantis iš to paties šaltinio, esančio maždaug už 1,5 milijardo šviesmečių.

Užfiksuoti paslaptingi signalai iš tolimojo kosmoso
Asociatyvi nuotr.

Panašūs signalai buvo užfiksuoti tik kartą. Tuomet juos „pagavo“ kitas teleskopas.

„Tai reškia, kad gali būti ir daugiau tokių signalų, – sakė Britanijos Kolumbijos universiteto (UBC) astrofizikė Ingrid Stairs. – Kuo daugiau jų užfiksuosime skirtingais prietaisais, tuo geriau juos galėsime išstudijuoti ir galbūt suprasti, iš kur tie signalai ateina ir kas juos siunčia“.

CHIME observatorija, įsikūrusi Britų Kolumbijos Okanagano slėnyje, susideda iš keturių 100 metrų ilgio pusiau cilindrinių antenų, kurios kiekvieną dieną skenuoja visą šiaurinį dangų. Observatorija pradėjo veikti vos tik pernai, bet beveik iškart ir užfiksavo šiuos 13 signalų.

Iki šiol mokslininkai aptiko apie 60 greitų radijo pliūpsnių, tarp jų ir du signalus, kurie kartojasi. Astronomai mano, kad kiekvieną dieną kosmose gali sklisti tūkstančiai FRB signalų.

Egzistuoja keletas teorijų apie tai, kas galėtų juos sukelti. Manoma, kad tai galėtų būti neutroninė žvaigždė, turinti labai stiprų magnetinį lauką, kuris sukasi labai sparčiai. Kita teorija – dviejų neutroninių žvaigždžių susiliejimas. Yra ir manančių, kad tai – signalai iš nežemiškų kosminių laivų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!