Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/66448/proverzis-vezio-tyrinejime-augliai-nuo-siol-bus-matomi-kitaip/spausdinti/

Proveržis vėžio tyrinėjime: augliai nuo šiol bus matomi kitaip

Publikuota: 2019-01-02 07:36
Tematika: Mokslo naujienos
Autorius: Greta Klimkaitė
Inf. šaltinis: LRT radijas, LRT.lt

Jungtinės Karalystės mokslininkai sukūrė virtualų auglio modelį, leidžiantį detaliai išnagrinėti kiekvieną jo ląstelę. Tikimasi, kad tai medikams padės rasti naujų būdų, kaip gydyti vėžį.

Kembridžo universiteto mokslininkai paėmė vieno milimetro skersmens auglio mėginį, kuriame – apie 100 tūkstančių ląstelių. Jis supjaustytas plonais gabalėliais, nuskenuotas ir nudažytas, kad geriau matytųsi molekulinė sandara ir DNR savybės. Tuomet auglys atkurtas pasitelkiant virtualią realybę.

Nors žmogaus audinio pavyzdys yra vos adatos galvutės dydžio, jo 3D modelis gali būti padidinamas daugybę kartų ir vienu metu per virtualią realybę auglį gali analizuoti keli asmenys iš skirtingų pasaulio vietų.

Specialistai sako, kad toks naujas būdas tirti auglį, leidžia aptikti ir į aplinkinius audinius plintantį vėžį.

Pasak mokslininkų, svarbu suvokti, kaip vėžinės ląstelės sąveikauja vienos su kitomis bei su sveikais audiniais, o virtualus trimatis modelis tyrėjams gali tai palengvinti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!