Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/66231/ispudinga-pirma-karta-uzfiksavo-marso-garsus/spausdinti/

Įspūdinga: pirmą kartą užfiksavo Marso garsus

Publikuota: 2018-12-10 13:29
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

NASA skelbia pirmą kartą istorijoje užfiksavusi Marse vėjo skleidžiamus garsus. Turėtume jus nuvilti, jei viliatės išgirsti stūgavimą ar švilpimą: šiuo atveju kalbame apie vibracijas, užfiksuotas NASA priklausančiam „Insight“ zondui, Raudonąją planetą pasiekusiam praeitą savaitę. Ten zondas bus iki 2020 metų lapkričio 24 dieną, o visą tą laiką fiksuos bet kokius planetos virpėjimus ir drebėjimus – kitaip tariant, tirs planetos seisminį aktyvumą, informuoja CNN.

Įspūdinga: pirmą kartą užfiksavo Marso garsus

„InSight“ jutikliai užfiksavo duslų dundesį, sukeltą vėjo vibracijų. Teigiama, kad vėjas Marse gruodžio 1 dieną iš šiaurės vakarų į pietryčius galėjo pūsti nuo 5 iki 7 metrų per sekundę greičiu“, – teigiama NASA išplatintame pranešime.

Oro slėgio jutiklis ir seismometras įrašė garsą, sukeltą vibracijų ore bei vibracijų aplink patį „InSight“. Jas sukėlė vėjo judinamos zondo saulės baterijos.

Tai pirmas kartas istorijoje, kai erdvėlaivio nusileidimo aparato skleidžiamas vibracijas įrašys būtent specialus seismometras, nes vėliau jis bus perkeltas ant Marso paviršiaus.

Raudonosios planetos tyrimų įrankio „InSight“ jutikliai skirti per vėjo keliamas vibracijas fiksuoti drebėjimus ir slėgio pokyčius. Pagrindinis zondo tikslas – išsiaiškinti, ar drebėjimai Marse turi tokį patį efektą kaip ir seisminis aktyvumas Žemėje. Seismometras „The Seismic Experiment for Interior Structure“ (SEIS) per vibracijas padės mokslininkas daugiau sužinoti apie Raudonosios planetos vidų.

„Šis garso įrašas – netikėta dovana mums visiems. Vienas iš mūsų misijos tikslų – judėjimo Marse fiksavimas. Natūralu, kad tai ir judėjimas, sukeltas garso bangų“, – džiaugiasi NASA „ Jet Propulsion Laboratory“ mokslininkas ir „InSight“ projekto vykdytojas Bruce‘as Banerdtas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!