Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/65389/mokslininkai-saules-sistemos-pakrastyje-aptiko-paslaptinga-objekta/spausdinti/

Mokslininkai Saulės sistemos pakraštyje aptiko paslaptingą objektą

Publikuota: 2018-10-06 14:47
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Mokslininkai mūsų Saulės sistemos pakraštyje aptiko paslaptingą ir tolimą objektą.

Šis atradimas buvo padarytas tuo metu, kol mokslininkai ieško planetos X – pasislėpusio pasaulio, kuris, astronomų nuomone, tūno neatrastas mūsų pačių Saulės sistemoje. Mokslininkai seniai mano ir viliasi, kad toks tamsos gaubiamas pasaulis yra kažkur mūsų Saulės sistemos pakraštyje, tačiau iki šiol jokių įrodymų jie neturi. Naujasis objektas, regis, patvirtina, kad jie mąsto teisinga linkme: jis turi orbitą, kuri leidžia spėti, kad jai iš toli įtaką daro kažkokia Superžemė.

„Šie tolimi objektai yra tarsi duonos trupiniai, vedantys mus į planetą X, – teigė Carnegie astronomas Scottas Sheppardas, prisidėjęs prie šio tyrimo. – Kuo daugiau jų rasime, tuo geriau suprasime Saulės sistemos išorę ir tikėtiną planetą, kuri, mūsų nuomone, suteikia formą jų orbitoms. Toks atradimas priverstų mus iš naujo peržiūrėti žinias apie Saulės sistemos evoliuciją“.

Mokslininkai sukūrė naujojo objekto orbitos simuliacijas, kad suprastų, kokį poveikį jai darytų hipotetinė planeta X. Paaiškėjo, kad paslaptingoji planeta – milžiniška Superžemė, turinti labai plačią orbitą – dera su ta trajektorija, kuria per Saulės sistemą juda naujasis radinys.

Naujai atrastas objektas buvo pavadintas 2015 TG387. Tai veikiausiai yra maža nykštukinė planeta, kurios skersmuo siekia vos 300 km. Tačiau ji yra neįtikėtinai toli: šiuo metu ji yra du su puse karto toliau nuo Saulės negu Plutonas.

Dažnai ji nutolsta dar toliau. Jos orbita gali būti už maždaug 2300 AV, t. y. 2300 kartų toliau nuo Saulės negu mes, ir gerokai toliau negu ir taip didžiulis 34 AV atstumas, kuriuo yra nutolęs Plutonas. Tokiu atstumu skriejanti planeta 2015 TG387 yra viena iš kelių žinomų objektų, kurie yra taip toli, jog jų neveikia netgi tokios milžiniškos mūsų Saulės sistemos planetos kaip Neptūnas ir Jupiteris.

„Vadinami Vidiniai Orto debesies objektai kaip 2015 TG387, 2012 VP113 ir Sedna yra izoliuoti nuo didžiosios dalies žinomos Saulės sistemos masės, dėl to jie yra nepaprastai įdomūs, – sakė S. Sheppardas. – Jie gali būti naudojami tarsi zondai, kad suprastume, kas vyksta mūsų Saulės sistemos pakraštyje“. Šis objektas yra vienas keisčiausių dalykų, kuriuos astronomai pastebėjo mūsų pačių Saulės sistemoje. Tačiau tokių objektų gali būti kur kas daugiau, negu mums atrodo, sakė mokslininkai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!