Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/65131/pavyko-uzfiksuoti-paslaptingus-signalus-is-kosmoso/spausdinti/

Pavyko užfiksuoti paslaptingus signalus iš kosmoso

Publikuota: 2018-09-17 11:17
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Naujas dirbtinio intelekto sprendimas užfiksavo 72 prieš tai neužčiuoptus „radijo ryšio pliūpsnius“, sklindančios iš tolimųjų galaktikų, skelbia „Breakthrough Listen“ – programa, ieškanti gyvybės kitose galaktikose įrodymų, skelbia „The Independent“.

Greiti radijo bangų pliūpsniai (angl. fast radio bursts, FRB) ilgą laiką ekspertų laikyti vienu iš mistiškiausių visatos fenomenų. Tai intensyvūs radijo bangų emisijų šuorai, kuriuos įmanoma užfiksuoti ir Žemėje. Mokslininkai negali atsakyti, kas sukelia tokius bangų pliūpsnius, ar kaip geriau ištirti šį fenomeną. Be to, deramai juos užfiksuoti taip pat užduotis ne iš lengvųjų: tai padaryti yra pavykę vos kelis kartus.

Dabar akademikai tvirtina turį labai įdomios informacijos: jie teigia pastebėję 72 tokius pliūpsnius, ir visi jie sklido iš to paties šaltinio. Pasitelkę dirbtinį intelektą, mokslininkai atliko nuodugnų sukauptų duomenų tyrimą, ir pastebėjo atvejų, kurie anksčiau nebuvo užfiksuoti.

Greiti radijo bangų pliūpsniai sklinda iš vieno žinomo šaltinio, kuris siunčia pasikartojančias žinutes, o likusieji pliūpsniai – pavieniai. Būtent ši žinia mokslininkams ir teikia daugiausia vilčių: jie viliasi sužinoti daugiau apie pasikartojančių signalų šaltinį.

Pliūpsniai, kurių šaltinis įvardijamas kaip 121102, kaip manoma, gali būti iš galaktikos, esančios už trijų milijardų šviesmečių nuo Žemės. Nepaisant to, ir toliau lieka neaišku, kokia jų prigimtis. Ekspertai įvardija ne vieną galimą paaiškinimą – pradedant magnetizuotomis neutronų žvaigždėmis ir baigiant kitų planetų gyventojų sukurtomis technologijomis.

Dirbtinis intelektas, aptikęs pasikartojančius radijo bangų pliūpsnius, apie radinį informavo apdorojęs 400 terabaitų duomenų. Programa buvo instruktuota ieškoti radijo bangų pliūpsnių pagal specialią charakteristiką. Žmogus tokio kiekio informacijos apdoroti paprasčiausiai negalėtų.

„Tikrai ne visi atradimai gimsta iš naujų stebėjimų. Šiuo atveju tiesiog jau sukaupta duomenų bazė buvo apdorota pritaikius naują originalų mąstymą“, – teigia „Breakthrough Initiatives“, kuriai priklauso ir „Listen“, vykdomasis vadovas Pete‘as Wordenas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!