Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/64431/mokslininkai-skelbia-kad-sukure-tokius-saules-elementus-kokiu-dar-niekas-negamino/spausdinti/

Mokslininkai skelbia, kad sukūrė tokius saulės elementus, kokių dar niekas negamino

Publikuota: 2018-07-22 08:32
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Mikroskopiniai organizmai buvo vieni iš pirmųjų, kurie pradėjo naudoti Saulės energiją, tad mintis juos panaudoti naujesnių ir geresnių saulės elementų gamybai nėra tokia beprotiška kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio.

Britų Kolumbijos universiteto (UBC) mokslininkai skelbia sukūrę visiškai naują saulės elementų gamybos būdą ir tam panaudos bakterijas, kurios pasirodo yra gerokai veiksmingesnės nei jau egzistuojančios sistemos ir tokie saulės elementai galės puikiai dirbti debesuotomis ir apniukusiomis dienomis.

Paprastai biogeniniuose saulės elementuose yra iš gyvų organizmų – bakterijų – išgautas dažiklis, kuris leidžia dėl vykstančio fotosintezės proceso „sugauti“ Saulės šviesą. Deja, toks procesas yra labai sudėtingas ir reikalauja toksinių medžiagų.

Tačiau UBC tyrėjų komanda sumąstė panaudoti pačias bakterijas ir išvengti šių keblumų.

Pirmiausiai, norėdami gerokai padidinti dažiklio, vadinamo likopenu, kiekį, kuris yra reikalingas ir efektyvus vykstant fotosintezei, tyrėjai genetiškai pakeitė E.coli bakteriją.

Tada bakterijos buvo padengtos puslaidininkių medžiaga ir dedamos ant stiklo plokštelės. Skamba kaip mokslinė fantastika? Galbūt, bet mokslininkai skelbia, kad tai veikia.

Apšvietusi tokį saulės elementą mokslininkų komanda sugebėjo užfiksuoti elektros srovės tankį, kuris siekė 0,686 miliamperus viename kvadratiniame centimetre, o tai yra dvigubai daugiau nei gali pasigirti kiti biogeninės kilmės saulės elementai.

Mokslininkai taip pat teigia, kad toks saulės elementas sugebėjo dirbti taip pat efektyviai, kai šviesos spinduliuotė buvo menka. Tad tokia saulės elementų sistema gali būti labai naudinga ir esant mažai saulėtoms dienoms ir būti puikiai pritaikoma tose šalyse, kurios negali pasigirti daugybe saulėtų dienu.

„Mes užfiksavome didžiausią elektros srovės tankį biogeniniame saulės elemente, – sakė šio projekto vadovas Vikramaditya Yadavas. – Šios hybridinės medžiagos, kurias mes sukūrėme, gali būti pagamintos ekonomiškai ir tvariai, o pakankamai optimizavus, jos, palyginus su įprastais saulės elementais, galėtų pademonstruoti ne ką prastesnius efektyvumo rezultatus.“

Tyrėjai apskaičiavo, kad jų atrastas metodas kainuoja vos 10 % tos kainos, kurią šiuo metu reikia sumokėti už esamų biogeninių saulės elementų pagaminimą. Deja, bet yra ir tam tikrų šio atradimo trūkumų.

Mokslininkai teigia, kad puslaidininkių padengimo procesas žudo bakterijas, tačiau jie tikisi, kad ras alternatyvią techniką, kuri išlaikys bakterijas gyvas ir jos nuolat gamins dažiklį bei padidins saulės elementų ilgaamžiškumą.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti žurnale „Small“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!