Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/63405/siemens-technologijos-pades-isgauti-vandenili-didziausioje-vandenilio-gamykloje-pasaulyje/spausdinti/

„Siemens“ technologijos padės išgauti vandenilį didžiausioje vandenilio gamykloje pasaulyje

Publikuota: 2018-04-25 20:27
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Austrijos mieste Lince pradėtos didžiausios pasaulyje eksperimentinės vandenilio gamyklos „H2FUTURE“ statybos. Šioje 2019-ųjų pavasarį veiklą pradėsiančioje gamykloje elektrolizės būdu per dieną bus galima išgauti tūkstančius kubinių metrų „žaliojo“ vandenilio. Tikimasi, kad ateityje vandenilis bus vis dažniau naudojamas sunkiosios pramonės šakose – tai padės reikšmingai sumažinti į atmosferą išskiriamą anglies dvideginio kiekį.

„Siemens“ technologijos padės išgauti vandenilį didžiausioje vandenilio gamykloje pasaulyje

„H2FUTURE“ projekte, kurio bendra vertė siekia 18 mln. eurų ir kuris iš dalies finansuojamas ES lėšomis, dalyvauja keturių kompanijų konsorciumas, įskaitant Austrijos energetikos gamintojus, elektros tinklų operatorius ir bendrovę „Siemens“. Šiam projektui Vokietijos technologijų milžinė „Siemens“ sukūrė specialią protonų mainų membraną (PEM), kuri įgalins didelio pajėgumo elektrolizės procesą. Ši membrana, panaudojus iš atsinaujinančių energijos šaltinių gaunamą elektrą, leis suskaidyti vandens molekulę į dvi dalis – vandenilį ir deguonį.

„Siemens“ sukurta membranos technologija, kuri bus naudojama „H2FUTURE“ gamykloje, šiuo metu pajėgiausia pasaulyje – jos galia prilygsta 6 megavatams. Ji leis išgauti 1,2 tūkst. kub. metrų vandenilio dujų per valandą ir užtikrins aukštą 80 procentų elektrolizės proceso efektyvumą. Vėliau vandenilio dujos galės būti panaudotos pramoniniuose procesuose arba kaip vienas iš būdų perteklinei energijai kaupti.

Austrija būsimai vandenilio gamyklai pasirinkta neatsitiktina, kadangi šioje šalyje yra daugybė hidroelektrinių, gaminančių žaliąją elektros energiją, kurios perteklius gali būti panaudotas elektrolizės procesui. Be to, būsimoje gamykloje naudojamos technologijos padės išbandyti novatoriškus elektros pasiūlos ir paklausos valdymo modelius ir geriau subalansuoti elektros sistemos apkrovą.

Ateityje, didėjant tokiems nepastoviems elektros generavimo pajėgumams kaip vėjo ir saulės elektrinės, balansuojančių komponentų elektros sistemoje poreikis išaugs. Hidroelektrinės, didelės talpos baterijos ir vandenilis gali būti panaudoti didesniam elektros sistemos stabilumui užtikrinti.

Vandenilio kaip alternatyvaus energijos šaltinio paklausa pasaulyje taip pat išaugs, nes jį galima pritaikyti naudoti sunkiojoje pramonėje vietoje iškastinio kuro rūšių. Prognozuojama, kad iki 2050 m. pasaulinė vandenilio paklausa išaugs 10 kartų ir pasieks 6 trln. kub. metrų per metus. Tokios didelio našumo technologijos kaip „H2FUTURE“ gamykla yra vienas iš būdų kovoti su pasauline klimato kaita, o sunkiosios pramonės šakoms tai viena iš galimybių atitikti griežtėjančius aplinkosaugos reikalavimus.

Tuo metu pati „Siemens“ yra išsikėlusi ambicingą tikslą iki 2020 metų dėl savo veiklos į atmosferą išskiriamą anglies dvideginio kiekį sumažinti du kartus, o iki 2030 metų tapti neutralia organizacija, t. y. sumažinti išskiriamo anglies dvideginio kiekį iki nulio.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!