Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/61250/atrastas-budas-ikrauti-telefonus-zmogaus-siluma/spausdinti/

Atrastas būdas įkrauti telefonus žmogaus šiluma

Publikuota: 2017-10-13 19:25
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Mokslininkai iš Krasnojarsko mokslinio centro sukūrė „juodąjį kūną“, kuris leidžia įkrauti išmaniuosius įrenginius žmogaus kūno šilumos pagalba. Kalbant paprastais terminais, tai yra elastingas šilumos kaupiklis, sugebantis gaminti energiją, rašoma vladnews.ru.

Pirminis šios medžiagos pritaikymo tikslas buvo metalizuotų polimerinių plėvelių panaudojimas kosminiams aparatams uždengti ir apsaugoti nuo Saulės radiacijos. „Šį absorberį suprojektavo ir sukūrė projektui „Millimetron“. Įrenginys yra naudojamas dangų radiaciniam ir sugeriančiam pajėgumui matuoti įvairiose temperatūrose. Perspektyvoje jį galima naudoti visur, kur yra šilumos šaltinis, tai mašinos ir šiluminėse“, – vietos leidiniui aiškino kandidatas į fizikos-matematikos mokslų daktaro laipsnį Aleksandras Ivanenka, kuris ir sukūrė „juodąjį kūną“.

„Juodasis kūnas“ buvo sukurtas kaitinant deimantinio grafito mišinį ir polietileno granules esant aukštam slėgiui. Šiame procese deimantinio grafito mišinys, naudojamas šilumos absorbavimui, patenka į polietileno matricą, sudarant lanksčią struktūrą. Mokslininkų teigimu, šią plėvelę galima integruoti į elektroninius įrenginius ir lipdyti ant žmogaus odos.

„Naudojantis žmogaus šiluma kaip energijos šaltiniu, ši medžiaga pavers šilumą elektros energija, reikalinga nešiojamo įrenginio veiklai“, – teigiama pranešime. Šiuo metu „juodąjį kūną“ kuriantys mokslininkai dirba su jo prototipu. Šio atradimo unikalumas yra tas, kad būdama itin plona ši medžiaga leidžia apimti didelį bangų spektrą ir sugerti šilumą, jos neatspindint.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!