Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/60440/photoshop-nebereikes-kaip-dirbtinis-intelektas-pakeis-musu-daromas-nuotraukas/spausdinti/

„Photoshop“ nebereikės: kaip dirbtinis intelektas pakeis mūsų daromas nuotraukas?

Publikuota: 2017-08-08 18:36
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

„Google“ ir Masačusetso technologijų instituto inžinieriai kuria dirbtinio intelekto algoritmus, kurie gebės retušuoti jūsų nuotraukas dar prieš jas nufotografuojant, rašoma technologijų portale „The Verge“. Jei šiuolaikinių išmaniųjų telefonų fotoaparatus nukeltume XX a. pradžią, dauguma tuomet gyvenusių žmonių galvotų, kad tai kažkokia magija. Šiandien net nesusimąstome, kiek daug dalykų automatiškai už mus atlieka telefone esanti fotokamera – fokusuoja, suderina baltos spalvos balansą, parenka ekspozicijos nustatymus, netgi automatiškai sukuria išplaukusio fono ar bokeh efektus. O kur dar automatinis veidų atpažinimas, įvairūs filtrai ir papildytosios realybės elementai, kuriais galima papuošti savo nuotraukas...

Tiesa, visa tai jau taip įprasta – juk visas šias dar neseniai futuristines galimybes turi net ir pigiausi telefonai. Tam, kad iš tiesų nustebintum potencialius pirkėjus, turi imtis kažko įspūdingesnio. Todėl technologijų kompanijos „Google“ inžinieriai pasitelkė į pagalbą MIT mokslininkus ir kartu ėmėsi kurti specialų algoritmą, galintį retušuoti nuotraukas realiu laiku, t. y. prieš paspaudžiant virtualų užrakto mygtuką, telefonas jau bus pataisęs kadrą lyg profesionalus fotografas.

Neuroninių tinklų pagrindu veikiančia programą tyrėjai mokė naudodami 5000 nuotraukų duomenų bazę, sukurtą MIT ir legendinio „fotošopo“ kūrėjų iš „Adobe“ kompanijos. Kiekvieną šioje bazėje esančią nuotrauką retušavo penki skirtingi profesionalūs fotografai. Naršydamas po šią duomenų bazę, „Google“ ir MIT sukurtas dirbtinio intelekto algoritmas savarankiškai „mokėsi“, kokiems kadrams geriausiai tinka konkretūs pataisymai, pavyzdžiui, kurioms nuotraukoms reikėjo pašviesinimo, o kurioms – spalvų pasodrinimo.

Panašūs nuotraukų retušavimo algoritmai kuriami jau seniai, tačiau šį kartą inžinierių ir programuotojų tikslas – naująjį algoritmą „nugenėti“ ir nuliekninti taip, kad jis galėtų veikti be jokio vėlavimo realiu laiku. Rezultatas gavosi neblogas – pati programa yra tik vos didesnė nei viena skaitmeninė nuotrauka, o retušavimo galimybės plačios. MIT pranešime teigiama, kad šis algoritmas gali tą pačią nuotrauką retušuoti keliais skirtingais stiliais. Toks algoritmas galėtų veikti panašiai kaip populiari programėlė „Prisma“, galinti nuotraukas paversti paveikslais, tarsi jie būtų nutapyti žinomų tapytojų stiliais. Panašiai ir „Google“ algoritmas leistų paprastiems vartotojams daryti tokias nuotraukas, kurios atrodytų tarsi nufotografuotos žymiausių pasaulio fotomenininkų.

„Ši technologija turi didžiulį potencialą naudoti mobiliosiose platformose nuotraukų retušavimui realiu laiku. Įprastai skaitmeninei fotografijai naudojamas save mokančias sistemas (angl. machine learning) riboja mobiliųjų telefonų skaičiavimo galia ir baterijos resursai“, – sako „Google“ inžinierius Jonas Barronas.

Pasak jo, naujai sukurtas algoritmas leistų sukurti įspūdingas nuotraukas, neeikvojant per daug telefono energijos ir neapkraunant jo procesoriaus, dėl ko dažniausiai imlios aplikacijos pradeda striginėti. Galima tikėtis, kad jau greitai tokią retušuojančią fotografavimo aplikaciją pamatysime naujuose „Google Pixel“ serijos išmaniuosiuose telefonuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!