Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/6008/japonai-sujunge-zmogaus-smegenis-su-kompiuteriu/spausdinti/

Japonai sujungė žmogaus smegenis su kompiuteriu

Publikuota: 2006-11-24 09:15
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Critical Security

Japonijos kompanijos „Hitachi“ atstovai pareiškė apie sėkmingus naujo tipo sąsajos žmogus-kompiuteris bandymus, kurių metu vartotojui pavyko minties galia įjungti žaislinį traukinuką.

Japonų sukurtos technologijos pagrindas yra optinė topografija - metodas, leidžiantis nustatyti smegenų kraujagyslių prisodrinimo deguonimi lygį. Taip yra nustatomas hemoglobino koncentracijos pakitimas už mąstymą atsakinguose smegenų sektoriuose - jis paverčiamas signalu, kuris naudojamas atlikti vienai ar kitai komandai.

Veikiantis sąsajos prototipas kol kas gali atlikti tik paprasčiausias funkcijas, kaip paminėta įrenginio įjungimo-išjungimo funkcija. Tačiau mokslininkai tikisi, kad ateityje pavyks patobulinti išradimą ir minties galia galima bus atlikti vis sudėtingesnes operacijas.

Tikimasi šią technologiją visuomenei pristatyti per artimiausius penkerius metus. Verta pažymėti, kad japonų išradimas toli gražu ne vienintelis bandymas sujungti žmogaus smegenis su kompiuteriu. Pavyzdžiui šių metų vasario mėnesį mokslininkai iš Fraunhoferio universiteto (sukūrusio MP3 formatą) pristatė taip vadinamą „intelektualią spausdinimo mašinėlę“, kuri galėjo „skaityti“ vartotojų mintis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!