Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/59454/sumanumo-virsune-mokslininkai-sukure-prietaisa-kuris-gamina-energija-is-uztersto-oro/spausdinti/

Sumanumo viršūnė: mokslininkai sukūrė prietaisą, kuris gamina energiją iš užteršto oro

Publikuota: 2017-05-16 20:15
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Įsivaizduokite prietaisą, kuris gamina energiją iš užteršto oro, taip palaipsniui gerindamas jo kokybę, ir daro tai už dyką, nenaudodamas elektros energijos, o tik saulės šviesą. Skamba per gerai, kad būtų tiesa?

Kad ir kaip skambėtų, tačiau tai jau beveik tikrovė. Antverpeno (Antwerp) ir Leveno (KU Leuven) universitetų mokslininkai sukurė prietaiso prototipą, kuris užterštą orą paverčia vandeniliu.

Sumanumo viršūnė: mokslininkai sukūrė prietaisą, kuris gamina energiją iš užteršto oro

Prietaisą sudaro dviejų dalių fotoelektrocheminė sistema susidedanti iš titano dioksido fotoanodo ir platinos katodo. Nors sistema veikia labai panašiai kaip saulės kolektoriai, gaunama energija šiame prietaise kaupiama vandenilio dujų pavidalu, o ne verčiama elektra.

Tarp kitko, toks vandenilio išgavimo būdas yra daug pranašesnis už ankstesnius šio elemento gavimo būdus. Pavyzdžiui vandenilį išgaunant elektrolizės būdu yra būtinas papildomas energijos šaltinis. Tuo tarpu pasitelkiant šį prietaisą, užtektų tik saulės šviesos. Jau nekalbant apie tai, jog taikant šį metodą būtų gerinama oro kokybė.

Kol kas prietaiso prototipas yra į delną telpančios dėžutės dydžio. Kadangi pirminiai rezultatai buvo teigiami, mokslininkų grupė jau planuoja pagaminti didesnio mastelio prietaisą ir kartu ieško galimybių kaip racionaliai ir efektyviai panaudoti susikaupusį kurą.

Remiantis pirminiais svarstymais, tam geriausiai tiktų miesto autobusai. Ne tik todėl, kad juose būtų nesudėtinga sumontuoti šią sistemą, bet ir todėl, kad miestuose oro užterštumas gausiausiais.

Kitaip tariant, taikant miesto autobuso scenarijų, ir prietaisui pakaktų žaliavos ir miestų oras taptų švaresnis. O jei dar paprasčiau kalbant – čia dar kartą vienu šūviu būtų nušaunami du zuikiai. Kaip jums tai skamba?

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!