Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/59271/cassini-baigia-tarnyba-per-desimtmeti-uzfiksavo-neeiliniu-kadru/spausdinti/

„Cassini“ baigia tarnybą: per dešimtmetį užfiksavo neeilinių kadrų

Publikuota: 2017-04-28 20:19
Tematika: Mokslo naujienos
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Jungtinių Amerikos Valstijų kosmoso agentūros NASA kosminis tyrinėtojas „Cassini“ netrukus iškeliaus užtarnauto poilsio. Dešimtmetį trukusi kosminė zondo odisėja netrukus baigsis, kadangi zondas bus nukreiptas į Saturno orbitą.

Per savo ganėtinai ilgą karjerą „Cassini“ tyrinėjo Saturno planetą. Tai viena unikaliausių planetų Saulės sistemoje, kadangi ji turi aiškiai išreikštus žiedus aplink save.

Viena pagrindinių užduočių būtent ir buvo surinkti daugiau duomenų apie neįprastą struktūrą. Užfiksavęs tūkstančius kadrų, NASA zondas netrukus baigs tarnybą.

Visiškai neseniai šis mokslininkų kūrinys atliko patį pavojingiausią manevrą per visą savo karjerą – jis praskriejo pro Saturno žiedus, kurie štai taip atrodo iš labai arti.

Trumpam NASA netgi buvo praradusi ryšį su „Cassini“, tačiau netrukus vėl buvo su šiuo zondu susisiekta. Patys mokslininkai aiškino, jog „Cassini“ antena buvo panaudota kaip skydas, todėl ir buvo trumpam prarastas ryšys.

Per dešimt metų „Cassini“ užfiksavo išties nemažai kerinčių ar itin reikšmingų kadrų. Siūlome su jais susipažinti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!