Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/58989/lietuva-lipa-ant-kulnu-estijai-pagal-instituciju-dalyvavima-europos-komisijos-mokslininku-karjeros-stiprinimo-programoje/spausdinti/

Lietuva lipa ant kulnų Estijai pagal institucijų dalyvavimą Europos Komisijos mokslininkų karjeros stiprinimo programoje

Publikuota: 2017-04-05 18:05
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Europos Komisijos duomenimis Lietuva pagal Europos Sąjungos šalių dalyvavimą mokslinės karjeros stiprinimo programos „Marie Skłodowska-Curie veiklos“ (MSCA) projektuose yra 24 vietoje ir institucijų įsitraukimu į projektus vos atsilieka nuo 23 pozicijoje esančios Estijos.

Apie tai, kaip sekasi Lietuvai dalyvauti šioje programoje, kokios sėkmės istorijos ir kokias galimybes ji teikia šalies tyrėjams, siekiantiems stiprinant savo mokslines kompetencijas, bus aptarta balandžio 7 d. vyksiančioje konferencijoje „Marie Skłodowska-Curie veiklos“: 20-ies metų investicijos į tyrėjų karjerą“. Į ją atvyksta Europos Komisijos atstovė Dr. Julie Sainz.

Pasak Lietuvos mokslo tarybos Mokslo fondo Tarptautinio skyriaus vedėjos dr. Aistės Vilkanauskytės, Lietuvos mokslo ir studijų institucijos, verslo ir viešojo sektoriaus organizacijų skaičius vienos iš populiariausių „Horizonto 2020“ programų projektuose auga. Drąsiau ir gausiau dalyvaujame konkursuose, daugiau tyrėjų siunčiame stažuotis ir priimame Lietuvoje, geriau suprantame, kokią vertę mokslinės kompetencijos augimui turi tarptautiškumo, tarpsektoriškumo ir tarpinstituciškumo aspektai.

Bendrai Lietuvos MSCA projektams 2014–2016 m. skirta 3,16 mln. eurų. Pagal programą stažavosi 43 Lietuvos tyrėjai iš 17 institucijų. Lietuvos mokslo ir studijų, verslo ir viešojo sektoriaus institucijos MSCA projektų dalyvėmis buvo 25 kartus, Estijos – 28. Mažiau kaip 20 kartų juose dalyvavo Kroatijos, Maltos ir Latvijos institucijos. Lietuviai tyrėjai MSCA stažuotėms renkasi Vakarų Europos šalis – Jungtinę Karalystę, Vokietiją, Italiją, Nyderlandus, Austriją. Į Lietuvą daugiausiai atvyksta tyrėjų iš Baltarusijos, Portugalijos, Ukrainos, čia taip pat linkę stažuotis ir Lietuvos tyrėjai.

Geriausiai mūsų šalies pareiškėjams sekėsi MSCA inovatyvių lavinimo tinklų konkursuose: laimėti 7 projektai, juose dirbo 16 Lietuvos tyrėjų. Po 4 projektus laimėta MSCA individualių stipendijų ir MSCA mokslinių tyrimų ir inovacijų srities darbuotojų mainų veiklose. Šiuos projektuose vykdė atitinkamai 8 ir 19 tyrėjų.

Kasmetinei „Tyrėjų nakčiai“, kuri paprastai vyksta paskutinį rugsėjo penktadienį visoje Europoje, finansavimą gavo vienas projektas, suvienijęs aštuonias Lietuvos mokslo ir studijų institucijas siekti bendro tikslo – surengti viešus mokslą populiarinančius renginius.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!