Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/mokslas/58698/harvardo-tyrejas-demonstruoja-fizikos-idomybes-kaip-nuslopinti-ezero-bangavima-su-saukstu-alyvuogiu-aliejaus/spausdinti/

Harvardo tyrėjas demonstruoja fizikos įdomybes: kaip nuslopinti ežero bangavimą su šaukštu alyvuogių aliejaus

Publikuota: 2017-03-17 14:01
Tematika: Mokslo naujienos
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Daugeliui fizika asocijuojasi su visiškai neįprastu, sudėtingu ar net neįkandamu eiliniam protui keistenybes tiriančiu mokslu. Bet daugeliu atvejų viską galima paaiškinti visai paprastai.

Štai, kad ir šis vaizdo įrašas iš serijos „What The Physics?!“, vedamas Grego Kestino, Harvardo universiteto teorinės fizikos tyrėjo. Jame demonstruojama ir paaiškinama neįprastos molekulinės aliejaus savybės.

Išpylus šauktą aliejaus ežero viduryje, mokslininkas paaiškina kodėl jo molekulės plūduriuoja vandens paviršiuje, kodėl ilgainiui ima plisti ir sukuria vieno molekulės storio sluoksnį. Paaiškina ir tai, kodėl šis sluoksnis beveik visiškai nuslopina vėjo sukeliamą bangavimą ir vandens paviršių padaro kone lygų kaip stalas.

Pagal pastarąsias savybes, kaip Gregas atkreipia dėmesį, galima išmatuoti net molekulės dydį.

Beje, nors viskas apie ką kalbame gali atrodyti kaip tiesiog sausa teorija, niekaip nesusijusi su mus supančiu apčiuopiamu pasauliu, tačiau iš tikrųjų tai turi daug bendro, kad ir pavyzdžiui su neatspindinčiais telefonų ekranais arba tokiais pat akinių stiklais, tapusiais kasdienybe. Norite sužinoti kaip? Pažiūrėkite.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!